El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha enviat aquest divendres una carta als militants per anunciar-los l'ajornament del congrés previst per al proper 1 d'octubre, però ha negat l'extinció del partit que "algunes veus s'han afanyat a pronosticar, probablement més des del desig que no pas des del coneixement de la realitat". Així ho va decidir el consell nacional aquest dijous, que reclama que el partit sigui ara "proactiu en la construcció d'una alternativa política avui per avui inexistent a l'actual govern català i al govern d'esquerres que ve". Espadaler informa que la formació va demanar voluntàriament el passat 1 d'octubre el concurs de creditors, que ja ha estat acceptat.

Ara mateix, el comitè de govern manté la competència executiva i la direcció política, però les decisions econòmiques estan sotmeses al criteri de l'administrador concursal. Però Espadaler ha remarcat que "un partit és molt més que un aparell administratiu o que un NIF". Al seu parer, la idea d'Unió del país i de la societat "sustentada sobre el catalanisme i l'humanisme, lluny d'estar en crisi, pren cada dia mes relleu en la incerta conjuntura política actual".

Ha fet referència als "vaivens de l'incert full de ruta del govern, q esta violentant les institucions d'autogovern", però també a la "deliberada passivitat del govern central". "La nostra proposta té mes vigència que mai", ha insistit, motiu pel qual el consell nacional va manifestar de manera unànime, afegeix, la "voluntat i la necessitat de la continuïtat d'Unió".

Els consellers reclamen al partit que treballi per bastir una alternativa a l'actual govern i per això han decidit "fer una pausa en el procés congressual", diu Espadaler, "per tal d'orientar l'esforç col·lectiu a l'articulació d'aquest espai".