El Govern de la Generalitat es dóna marge fins a l'estiu del 2017 per decidir si, per culminar el procés sobiranista, convoca un referèndum unilateral d'independència o opta per unes «eleccions constituents». Després de la reunió d'ahir del Govern, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va evitar aclarir quins són els plans de l'executiu català, si bé va deixar molt clar que l'objectiu de consultar els catalans és «irrenunciable», encara que l'«instrument democràtic» que s'utilitzarà haurà d'oferir suficients «garanties» perquè la comunitat internacional reconegui el resultat.

Als últims dies, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia refredat l'expectativa de convocar un referèndum unilateral d'independència, com el que reclamen la CUP i l'ANC (Assemblea Nacional Catalana), si l'Estat es nega a acordar-ho, encara que ahir, a través de Twitter, no va voler tancar-se cap porta.

Posteriorment, Munté va evitar descartar el referèndum unilateral en el cas que l'Estat rebutji la nova proposta de consulta pactada que plantejarà Puigdemont el 28 de setembre.

Això no obstant, va donar a entendre que si aquest referèndum unilateral no compta amb el reconeixement de la comunitat internacional el Govern optarà per convocar «eleccions constituents», com preveu el full de ruta sobiranista vigent: «La clau són les garanties que l'instrument democràtic doni a efectes de verificació de les majories que existeixen».

El Govern, va dir, tindrà «molt en compte» els criteris internacionals de «validació de les majories que existeixen a Catalunya». Aquestes «garanties» de reconeixement del resultat són, va assegurar, «l'element més important i estratègic» que valorarà el Govern a l'hora de prendre una decisió sobre quina ha de ser la «pantalla democràtica» a la qual seran convocats els catalans. Finalment, l'instrument elegit serà «aquell que ofereixi més garanties i sigui més consensuat, clarificador i segur», va afegir.

Una previsió temporal

Per treure's la pressió d'haver de pronunciar-se ara sobre quina ha de ser aquesta «pantalla democràtica» i si cal donar per descartat un referèndum unilateral, Munté es va limitar a afirmar que el «juny o juliol del 2017 ja estaran preses» les decisions. De moment, el Govern està sospesant «diferents línies de treball» i prendrà la decisió una vegada les hagi «avaluat». De fet, en les pròximes setmanes el Govern tractarà de no xocar amb la CUP, els deu diputats de la qual caldran perquè Puigdemont superi la qüestió de confiança del 28 de setembre, perquè Junts pel Sí (Jxsí) surti airós del debat de política general del 5 al 6 d'octubre al Parlament i per aprovar els pressupostos de l'any que ve, fet que desaconsella donar ara un cop de porta definitiu a la idea d'un referèndum unilateral.

«El Govern té un compromís inequívoc amb la culminació d'un procés que va començar a les urnes i culminarà a les urnes dins el termini previst», va assegurar, en al·lusió als 18 mesos de legislatura que es va marcar al seu moment l'executiu de Junts pel Sí.

Després que la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, hagi assegurat que la seva formació utilitzarà «tots» els instruments polítics i jurídics al seu «abast» per frenar un referèndum i no respectarà que es declarés la independència, Munté el va acusar de tenir «por» de les urnes.

«La diferència és que nosaltres sí acceptaríem el resultat d'un referèndum que fos contrari a les nostres aspiracions, que és el que han de fer tots els demòcrates», va afirmar.

La consulta no es refreda

Paral·lelament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va negar ahir que estigui «refredant» l'opció del referèndum com a via per culminar el procés d'independència, tal i com li va demanar el president de l'ANC, Jordi Sànchez. Puigdemont va apuntar que el referèndum és el millor instrument però va avisar que calia que «fós vinculant, que tingués els estàndards acceptats pel món pel que fa a la participació i validació dels resultats i que superés totes les possibles proves d'estrés». També va afegir que un referèndum hauria de mirar de ser el màxim «factible, integrador i participatiu» possible dins l'escenari polític.

«Dient el mateix, un dia fa l'efecte que escalfes i l'endemà que refredes. Som allà on érem: anant pel millor camí cap a la independència», va constatar el president en una piulada des del compte personal de Twitter.