12 de setembre de 2016
12.09.2016
40 Años
40 Años

Junqueras garanteix que ERC no compartirà Govern amb cap partit que no vulgui la independència

El vicepresident del Govern creu que un bon moment per culminar el procés sobiranista seria abans de l'estiu del 2017

12.09.2016 | 13:54

El vicepresident del Govern creu que un bon moment per culminar el procés sobiranista seria abans de l'estiu del 2017
ACN Barcelona .- El vicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, ha deixat clar aquest dilluns que Esquerra no compartirà Govern ni amb Podem ni amb cap altre partit que no aposti per la independència. Ho ha explicat durant una entrevista a RAC-1, quan se li ha preguntat directament per la possibilitat d'un tripartit d'esquerres, com podia insinuar l'acte conjunt de divendres passat a Sant Boi de Llobregat entre ERC, CUP i Podem. "És impossible que ERC formés govern amb algú que no vulgui la independència", ha subratllat. "Amb Podem no es pot a no ser que canviïn les prioritats", ha afegit tot seguit. Els republicans actuen, segons Junqueras, com a "cosidors" entre les diferents sensibilitats polítiques del país per construir una majoria partidària de la República Catalana sense subordinar el procés a la política espanyola. Un procés que Junqueras desitja que es culmini amb un referèndum o unes eleccions constituents abans de l'estiu del 2017: "Seria una molt bona notícia".
"El primer que farem serà construir la República. I no farem un acord amb els que no la vulguin", ha apuntat Junqueras. Això inclou, segon ha explicat ell mateix, a Podem, "a no ser que canviï les prioritats". Si les canviés, està convençut que "a molta gent li semblaria bé". "Ens sentim a prop de tots els que volen transformar el país profundament, i no d'aquells que no el volen transformar o que diuen que sí però no ho prioritzen", ha afegit. De Podem ha criticat que digui que defensa el referèndum però el supediti a les majories que hi hagi a l'Estat. "Això és renunciar al dret a decidir", ha subratllat.

Junqueras ha volgut desmuntar la teoria que l'acte de divendres passat a Sant Boi podria ser un preludi d'un futur tripartit d'esquerres. El número 2 de l'executiu ha recordat que el compromís d'ERC és, al costat del PDC, impulsar el "mandat democràtic" que van rebre el passat 27 de setembre a les urnes. Pel que fa a l'exclusió del PDC de l'acte de Sant Boi, Junqueras ha explicat que els organitzadors van ser les seccions locals dels partits (ERC, CUP i Podem) i que ell mateix va anar-hi "convidat". "Hi ha algunes formacions que van decidir participar-hi i d'altres que no. Se'ns convida i, evidentment, hi vaig, encantar de ser al costat de representants polítics, econòmics i socials", ha recalcat. En tot cas, s'ha mostrat disposat a fer actes a Sant Boi "tantes vegades com calgui" amb tots els partits que defensin la llibertat i la justícia social.

El govern es compromet a seguir treballant per tenir a punt les estructures d'estat i la majoria parlamentària a impulsar les lleis que han de fer possible la transició d'un ordenament jurídic a un altre. Junqueras desitja que el procés culmini "com abans millor" i ha subratllat que seria una "molt bona notícia" que tot estigués a punt perquè o bé en forma de referèndum o bé en forma d'eleccions plebiscitàries, el procés sobiranista pogués culminar abans de l'estiu del 2017.

Pel que fa a la possible reedició de Junts Pel Sí en les properes eleccions al Parlament, Junqueras ha preferit no avançar-se als esdeveniments i ha deixat per més endavant la configuració de les candidatures. "Ho discutirem tan aviat com tinguem la independència", ha conclós.
Text

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook