Per primera vegada en els últims quatre anys, l'acte organitzat per l'ANC i l'Òmnium per a la Diada d'avui serà descentralitzat. Salt, Berga, Tarragona, Barcelona i Lleida són les ciutats escollides per mostrar que Catalunya és "un país que batega". Del "punter" del 2015 a la Via Lliure que mostrava "el camí, la direcció" s'ha passat ara al punt, la "destinació final".

Com ja és habitual, cada localització s'ha dividit en trams. A Salt, ahir encara no estaven plens. Si bé a principis de setmana l'organització estava preocupada, a partir de dimecres les xifres van remuntar arribant a 42.000 inscrits el divendres. Com que els menors no s'hi poden inscriure per la web (per protecció de dades) i molts ni s'hi apunten o ho fan a última hora, l'organització calcula que se superaran les 60.000 persones. A més, es compta amb l'al·licient que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, serà a Salt.

Per arribar fins aquí, s'han organitzat autocars. En total, ahir es tenien confirmats fins a 150 autocars de diferents punts de les comarques gironines, una part dels quals procedeixen de l'Alt Empordà, el que significa una xifra d'unes 9.000 persones.

La resta arribaran pel seu propi compte, amb vehicles privats (hi haurà aparcaments a la zona de l'Espai Gironès, Hospital Santa Caterina i als voltants de la zona de la Mirona), transport públic (tren i autobusos de línia), entre altres.

En el cas gironí, hi ha marxes organitzades per anar cap a Salt, en cotxe, a peu o en bicicleta. El més llunyà surt de la Tallada d'Empordà a les 13 hores en una marxa de cotxes que farà el recorregut fins a Salt. A banda, hi haurà diverses caminades. A les 13.30 una sortirà de La Pineda de Sant Gregori, s'uniran amb els de Bescanó i faran junts la ruta final. També hi ha marxa a peu des de Riudellots (a les 12.30 al Pavelló), Vilablareix (surt a les 15.15 des de la plaça de l'Ajuntament) i Girona (a les 12 surt de la plaça del Vi). També a Girona es farà una ruta en bicicleta que sortirà a les 14.30 des de la plaça Independència, es farà dues hores de ruta cap a Salt, donant voltes per les dues ciutats per animar l'ambient. Finalment, per arribar esglaonadament, des de les 11 del matí hi haurà una Fira d'Entitats a l'Era de Cal Cigarro de Salt, amb nombrosos concerts i activitats.

En què consisteix "el batec"

Quan tothom sigui al tram, què passarà? L'hora clau serà les 17.14. Les campanes de la Seu Vella de Lleida anunciaran l'inici de l'acció. Es llegirà una part del manifest comú i sonarà una cançó instrumental. A Lleida tothom aixecarà els punts de cartolina fent l'efecte d'un batec al ritme de la música. A Salt i la a resta només observaran aquesta primera part a través de pantalles gegants. Quan a Lleida hagin aixecat els punts fent l'efecte batec, serà el moment que -pel següent ordre- ho facin Berga, Salt, Tarragona i Barcelona.

Un cop fet, no s'haurà acabat l'acte. Per culminar, un coet a cada una de les cinc ciutats anunciarà que és el moment d'alçar els punts totes les ciutats alhora al ritme de la música i mentre colles castelleres construiran uns pilars. També es cantarà Els segadors. S'haurà acabat l'acte però, a Salt, per evitar aglomeracions a la sortida, hi haurà concerts a l'escenari principal.