Quedem al migdia davant la llibreria les Voltes de la plaça del Vi de Girona, on han preparat una espai per vendre samarretes de l'acte. Arriba puntual però es retarda uns minuts perquè uns turistes, en anglès, pregunten què s'hi cou. Els atén amb un somriure i els explica què passarà diumenge i per què. Ja n'estaven mig assabentats. De retorn, diu que ja ho tenen gairebé del tot "a punt" per a l'acte.

Els han preocupat les xifres i el ritme d'inscripcions a Salt?

Ens ha preocupat perquè ens va molt bé saber la gent que s'està inscrivint per organitzar-ho de forma més correcta. Malgrat això, vam estar tranquils a mitjans de setmana quan vam veure que arribavem a 25.000-30.000 inscripcions i vam dir: això ja està, perquè sempre hem calculat, més o menys, que la ràtio d'inscripcions per la ràtio de persones que vénen és el doble. Esperem unes 60.000 persones.

L'anunci del president Carles Puigdemont, que serà a Salt, ha ajudat per acabar de convèncer?

N'estem convençuts i fins i tot s'han notat una mica en el ritme d'inscripcions. Va pujar la tarda que el president va dir que vindria. També hi ha moltíssima gent que ho ha deixat per a última hora.

El lema és "A punt". Vol dir que aquesta sí que serà ja l'última...

Nosaltres estem a punt. El més important és que arribem i seguim el camí que ens porta cap a la independència. No tenim tant temps tampoc, estem en un molt bon moment i si ho podem acabar lligant en els pròxims mesos, molt millor. Però, sobretot, que quan ho fem, ho fem bé i sigui per crear una república oberta on sobretot el que es busqui és que càpiguen totes les persones que ara viuen a Catalunya. Jo prefereixo fer-ho bé, construir-ho bé que no fer-ho més ràpid. Per tant, si hem de fer-ne dues més de manifestacions, hi estem disposats. Ara, també és cert que hi haurà un moment que tindrem ganes d'anar a la platja...

Què diria als que ja estan cansats després de sortir tants anys?

Estan en el seu ple dret de dir ja n'hem fet moltes, he sortit quatre vegades al carrer i ja és massa. Tota aquesta gent, el dia que s'hi hagi de ser hi seran. És cert que diumenge és un dia dels actes en què s'hi ha de ser. A més, hi ha una cosa molt interessant. Cada manifestació ha comportat un canvi. La del 2012 va posar fi a la primera legislatura de Mas i l'inici de les següents eleccions. En la del 2013 vam començar a parlar de referèndum, el 2014 es va provocar el 9-N, el 2015 les eleccions del 27-S i ara esperem que provoqui un altre canvi.

Un referèndum o...

Tothom aporta molts camins. En el fons, el bo serà el que generi més suport. Que a ningú li faci mandra sortir cinc vegades al carrer per demanar la independència del seu país.

I per als que ja hi van, quines recomanacions els donaria ara?

És una jornada reivindicativa i està tot molt preparat, a Salt sobretot, per passar-s'ho bé. Fa uns anys es va posar de moda l'expressió de la revolució dels somriures. En el fons simbolitzava el que estava passant a Catalunya. Ens ho estem passant bé i estem demanant construir un país amb aquestes ganes, bones sensacions i de forma conjunta. A Salt, que s'ho passin bé, que gaudeixin de la fira d'entitats al matí i dels concerts que hi haurà i també que vagin amb temps al tram.

És la primera vegada que un president va a una manifestació independentista. Parlarà?

D'entrada no. Lògicament n'estem molt contents. Ell va participar en les anteriors i en un acte lògic diu, ara hi torno a participar i vaig a la que em cau més a prop de casa, que és la de Salt. Ho entenem dins d'aquesta lògica. També és cert que ha donat aquesta empenta però en el fons ve com a president però també crec que la seva voluntat seria que el principal protagonisme fos per a la gent i no voldrà acaparar gaire més protagonisme del que vol dir que el president vingui i que ja tindrà per si mateix.