11 de setembre de 2016
11.09.2016
40 Años
40 Años

Puigdemont acusa l'Estat d'"asfixiar" financerament els catalans

El president de la Generalitat garanteix diàleg i voluntat d'arribar a un acord per tal de poder culminar el procés cap a la independència

11.09.2016 | 06:30
Puigdemont, en ple discurs institucional, ahir a la nit.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va acusar ahir l'Estat, en la vigília de la Diada de l'11 de Setembre, de "desconnectar-se" dels seus compromisos amb Catalunya i d'"asfixiar" financerament els catalans. En el seu primer missatge institucional com a president de la Generalitat amb motiu de la Diada, Puigdemont va destacar que Catalunya està "sortint" de la crisi "amb l'esforç de tots", encara que "sense la col·laboració del Govern espa?nyol, que continua ignorant les necessitats dels catalans". En tot cas, el president de la Generalitat va garantir diàleg i voluntat de pacte per tal de culminar el procés cap a la independència
"En els últims mesos s'ha evidenciat com la desinversió crònica en infraestructures no només afecta l'economia, sinó també el dia a dia de la gent, amb un servei de Rodalies inacceptable, que s'afegeix a l'oblit crònic del corredor mediterrani", va denunciar el president en la seva al·locució. Segons Puigdemont, "l'Estat s'està desconnectant dels seus compromisos i obligacions amb Catalunya, desatenent els serveis que per llei està obligat a prestar als ciutadans". "I tot això sense haver resolt tampoc l'asfíxia financera premeditada que fa dècades que suportem", va afegir. Mentrestant, "continua la paràlisi institucional i política a l'Estat espanyol, on els partits són incapaços de posar-se d'acord per governar".
Davant els que insisteixen a la Generalitat que segui a negociar una sortida política que eviti el "xoc de trens" amb l'Estat provocat pel procés sobiranista, va destacar que "sense política es fa difícil dialogar, sobretot amb qui no vol i només fa servir la justícia per intentar resoldre un problema que és polític".
"Calla qui hauria de parlar i parla qui hauria de callar", va afirmar, en al·lusió a la fiscal general de l'Estat, Concepción Madrigal, que dimarts passat va obrir la porta que actuïn els "tribunals penals" per frenar el procés cap a la independència.
Puigdemont va destacar que els catalans no s'han negat "mai" al diàleg, sinó que han estat "capaços de pactar des de les opcions ideològiques més diverses per tirar endavant el país". En els "moments decisius", va assenyalar, els catalans han sabut crear un "clima de confiança per culminar els objectius".
Sense arribar a fer referència explícitament a l'objectiu independentista, Puigdemont va assenyalar que "afortunadament Catalunya és un país que té un projecte de futur que construirem amb el diàleg i la convivència que sempre ens ha caracteritzat".
Puigdemont va remarcar que "aquesta Diada Nacional és important no només per reafirmar aquesta voluntat de ser com a poble sinó per encarar un curs polític en què caldrà prendre decisions que garanteixin que Catalunya pugui escollir en llibertat el seu camí".
Després de reiterar el seu compromís de "portar a terme els objectius que els ciutadans ens van encarregar per a aquesta legislatura", va deixar clar que el seu executiu "governa per a tots els catalans, sense distincions".
Conscient dels recels que desperta el procés sobiranista català a moltes capitals europees, va dir que Europa "demostra flexibilitat i pragmatisme quan li convé, enterrant els discursos immobilistes", i es va mostrar convençut que el futur del continent passa per enfortir el paper de la UE i "rebaixar" obstacles que suposen els "vells estatismes" del segle XX.
"Catalunya és i vol continuar sent part d'aquesta Europa, amb els seus defectes i les seves virtuts, però vol ser-ho com a actor i no com a simple espectador", va apuntar Puigdemont, tot reivindicant més paper "institucional" per a Catalunya en l'àmbit internacional.

Bany de masses
El president de la Generalitat havia escalfat motors per als actes de la Diada (avui serà a la manifestació de Salt) passejant per la 34a setmana del llibre en català i fent-se fotografies i amb totes les persones que li ho van demanar. "Som de Girona!", li va dir un home abans de retratar el també gironí amb la seva filla petita, que va posar amb un còmic sota del braç. Puigdemont tampoc se'n va anar amb les mans buides, ja que alguns firaires el van obsequiar amb llibres de diferent tipus: des d'un conte de la caputxeta vermella per a les seves filles bessones, fins a títols com Les coses tal com són, de Màrius Torres; El Nadal que no vam tornar a casa, de Quim Torra, i Des de França, carta del senyor Macià.
El president es va aturar a totes les parades per les quals va passar, i va fer constants aturades per fer-se fotos o rebre missatges d'ànim.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook