Les migracions i el paper històric de Catalunya com a terra d'acollida de diverses cultures ha estat l'eix temàtic de l'acte institucional per la Diada de l'Onze de Setembre d'enguany. El Mercat del Born de Barcelona ha agafat aquest dissabte a la nit el relleu a la plaça de Sant Jaume per acollir aquest acte convocat conjuntament per el Govern i el Parlament i que ha estat creat i dirigit per Josep Maria Mestres. La pluja ha estat la convidada inesperada i incòmode de la vetllada.

Les primeres gotes han començat a caure just quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sortia del Mercat del Born per passar revista a la formació de Gala dels Mossos d'Esquadra. Uns instants abans ho havia fet la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. És llavors quan la pluja ha començat a caure amb més intensitat, fet que ha obligat a suspendre l'inici de l'acte gairebé mitja hora. Sobre les deu s'ha reprès però només ha donat temps perquè la Camerata432, la formació musical resident de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) interpretés amb les veus de la Coral Cantiga dels Lluïsos de Gràcia i el Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès 'El Cant de la Senyera', del mestre Lluís Millet amb lletra del poeta Joan Maragall.

Novament, una suspensió per qüestions tècniques ha ajornat la continuació de l'acte fins a gairebé dos quarts d'onze de la nit. Des de megafonia s'ha explicat que la pluja podria malmetre els instruments musicals emprats, algunes peces úniques que daten del segle XVI. Tot seguit, s'ha reprès el programa amb l'actor Pep Munné ha llegit un fragment de 'Cors de mitjanit' (1967) del Premi Nobel de literatura Nelly Sachs, mentre que el toc gitano de la vetllada l'ha donat la formació RumbAmazigha junt amb Camera-ta432 que han interpretat l'Himne Internacional Gitano 'Djelem Djelem'.

Una posada en escena solemne ha servit per recordar també alguns dels moviments migratoris que han deixat petjada en la societat catalana: des de l'arribada del poble gitano a Catalunya, ara fa sis segles, a la fugida del poble jueu perseguit per les tropes nazis a la Segona Guerra Mundial, l''allez! allez!' de la diàspora republicana o l'arribada d'andalusos i murcians per treballar en les obres de l'Exposició Universal de Barcelona del 1929.

No s'ha passat tampoc per alt fenómens més recents com la vinguda de la immigració africana, americana i dels països de l'Est, o el drama dels refugiats per conflictes com el de Síria. A banda de reivindicar el seu origen "multicultural", enriquit segle rere segle per aquests moviments migratoris, l'acte també ha reclamat l'"empatia" com a tret diferencial, especialment vers aquells col·lectius i pobles que s'han vist perseguits.

Del 'Cant de la Senyera' als 'Els Segadors'

Un altre actor, en Pep Planas, ha fet lectura d'un fragment d''El món d'ahir' d'Stefan Zweig (1944); mentre que l'actriu Mireia Illamola ha rememorat la tràgica mort del compositor i pianista Enric Granados (Lleida,1867- 1916) i la seva dona durant la Primera Guerra Mundial. L'embarcació on viatjaven pel Canal de la Mànega, el 'Sussex', va ser torpedinat per un submarí alemany que aparentment el va confondre amb una embarcació enemiga. Vuitanta persones més van morir arran del naufragi. Tot seguit, el grup de dansa Pol Jiménez han interpretat la coreografia de Dansa Espanyola nº5 'Andalusa' del compositor Granados.

La nit prèvia a a Diada també ha rememorat l'arribada massiva de ciutadans d'arreu d'Europa a la recerca d'una oportunitat a finals del segle XIX i principis del XX als Estats Units d'Amèrica. L'actriu Carme Elías ha llegit un fragment d''Ellis Island' (1980) de Georges Perec; mentre que la part musical ha estat amenitzada per la mítica cançó de jazz 'Summertime' (1934), obra de George i Ira Gershwing i que forma part de l'obra operística 'Porgy and Bess'. La interpretació d'aquesta peça ha anat a càrrec de les The Sey Sisters, la Camerata432 i la Coral Cantiga.

En commemoració dels 80 de l'inici de la Guerra Civil Espanyola, s'ha volgut rememorar l'exili de milers de persones i els rapsodes de l'acte han llegit fragments d'obres com 'Pàgines d'exili' (1939), de Pere Calders; 'Cartes a l'Anna Murià' (1939-1959), de Mercè Rodoreda; i 'Campos de Castilla' (1910) d'Antonio Machado. Per a la part musical s'ha triat 'Va Pensiero' de l'òpera 'Nabucco' de Verdi.

Francesc Candel (Casas Altas, València, 1925-Barcelona, 2007), un dels autors que millor han retratat la realitat migratòria a Catalunya en les darreres dècades segle XX ha estat també recordat amb la lectura d'una de les seves obres més cèlebres: 'Els altres catalans' (1964), manera com va anomenar els ciutadans murcians, andalusos, extre-menys o gallecs que van arribar a Catalunya entre els anys 40 i 70. En aquest bloc, l'actor Pep Munné també ha llegit una part d''Els castellans' (2010) de Jordi Puntí i ha sonat 'Venim del nord, venim del sud', de Lluís Llach -assistent a l'acte-, amb la Coral Cantiga, Camerata432 i el grup de rock de Tona Obeses.

A continuació, s'ha llegit paràgrafs de 'Jo sóc l'estranger' (2015) de l'autor en llengua amaziga Salem Zenia; 'Jo també sóc catalana' (2004) de l'escriptora d'origen marroquí però establerta a Catalunya Najat El Hachimi i d''Arrels nòmades (2010) de l'iraquí Pius Alibek. El Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès han interpretat la música de la dansa tradicional africana 'Dauda Sane'.

En la recta final de l'acte s'ha fet lectura del poema 'Podries' (1998), de Joana Raspall i s'ha interpretat 'L'Emigrant', el poema de Jacint Verdaguer musicat per Amadeu Vives. A continuació, els actors participants a la vetllada ha llegit fragments de 'La veritat', de l'orador grec del segle V a.C Antífon.

L'acte institucional de la Diada ha conclòs amb la interpretació de l'himne nacional de Catalunya, 'Els segadors', per part de Camerata432, la Coral Cantiga i el Cor Sant Este-ve de Castellar del Vallès. Entre les personalitats presents, apart de Puigdemont i For-cadell han assistit, entre d'altres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, el Bisbe de Solsona, Xavier Novell, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva o la portaveu Neus Munté. També han assistit el líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell o el president de l'ANC, Jordi Sánchez.