Les cinc manifestacions de l’Onze de Setembre augmenten “la pressió als líders de Madrid” per respondre al repte independentista “en un moment de caos” a la política espanyola, segons l’agència de notícies Reuters. L’agència destaca que l’independentisme “ha tornat a créixer en els darrers mesos” tot i les “divisions internes”. El diari nord-americà ‘The New York Times’ publica, a través d’un teletip d’AFP, que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat a reclamar un referèndum pactat i vinculant a Catalunya. “El líder separatista català reclama un referèndum d’independència vinculant”, titula el rotatiu, en una informació també difosa per Fox News.

“Centenars de milers de persones han sortit al carrer arreu de Catalunya aquest diumenge per donar suport a una separació d’Espanya que els líders locals volen aconseguir en el proper any tot i els impediments legals del govern central”, assegura el teletip de l’agència internacional de notícies, que firma Sam Edwards des de Barcelona.

Segons la informació publicada a Reuters, la Diada pretén impulsar els plans independentistes “per aconseguir un nou estat el 2017” i “augmenta la pressió als líders de Madrid perquè responguin en un moment de caos a la política nacional”. El teletip indica que el buit de poder al govern espanyol, “en part es deu a les disputes entre els partits sobre quina és la millor manera de contrarestar o calmar el repte separatista a Catalunya”.

“El suport per la independència ha tornat a créixer en els darrers mesos”, assegura Reuters, que diu que “tot i això el moviment també ha quedat afectat per disputes internes”. L’agència internacional de notícies remarca que Catalunya “té la seva pròpia llengua i cultura, així com una llarga tradició industrial i un pròsper sector turístic”.

Reuters recull les declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que en una roda de premsa amb periodistes internacionals aquest diumenge ha dit que “el seu govern convocarà eleccions regionals l’any vinent com a plebiscit per ratificar la ruptura a no ser que pugui persuadir Madrid perquè permeti als catalans votar sobre el seu futur”.

La nova petició a Madrid perquè ofereixi un referèndum vinculant la recullen, també, diversos mitjans nord-americans com ‘The New York Times’ o Fox News. “El líder de la poderosa regió de Catalunya, al nord-est d’Espanya, ha dit que vol proposar un referèndum d’independència aprovat pel govern per separar-se d’Espanya l’any vinent”, assegura el teletip d’AFP que publiquen, entre d’altres, aquests dos mitjans. La informació assegura que “la majoria dels catalans donen suport a un referèndum, però estan dividits sobre la separació d’Espanya”, i recorda que el govern espanyol del PP “i dos partits polítics més a Espanya s’oposen a un estat català”.