Els president de l'ANC, Jordi Sánchez, i el d'"mnium Cultural, Jordi Cuixart, han xifrat en 203.808 les inscripcions registrades fins aquest 2 de setembre per les cinc mobilitzacions descentralitzades de la propera Diada. «Estem convençuts que Barcelona tornarà a tenir una gran mobilització com la de les altres Diades i les altres ciutats tindran la mobilització més gran de la seva història», va destacar Sánchez, tot i reconèixer que el ritme d'inscripcions és inferior al d'altres anys. L'any passat per les mateixes dates hi havia més de 250.000 persones registrades. «Som un procés que es caracteritza per fer coses al darrer minut. Vam tenir Govern al darrer minut, llista unitària al darrer minut i les mobilitzacions s'omplen al darrer minut», va explicar, tot confiant que els propers 9 dies serveixin per omplir els 44 trams de la Diada, especialment els de Barcelona i Tarragona, que són els que més persones requereixen.

Cap dels líders de les dues entitats sobiranistes més importants del país es van mostrar preocupats pel ritme inferior d'inscripcions. En són més de 50.000 menys que l'any passat, però com acostuma a passar el ritme s'accelera els darrers dies abans de la Diada. Sánchez va explicar que des del passat cap de setmana s'ha començat a notar una onada d'inscripcions que no dubta que seguiran els propers dies. A més, va recordar, que l'Onze de Setembre, per cada persona inscrita, hi haurà «moltes més» que no s'hauran inscrit i que estaran participant en la mobilització.

Per tal de «facilitar» la tasca als organitzadors, ANC i "mnium Cultural demanen que tothom s'inscrigui en els 44 trams previstos a Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga. Els que, ara per ara, necessiten més persones per quedar coberts són els de Barcelona, que compta amb 124.000 inscripcions , i Tarragona, amb 17.000. Berga en té 23.600, Salt 23.487 i Lleida 14.384 inscrits.

No hi haurà sorpresa pel que fa als missatges que els organitzadors volen transmetre durant la Diada. La República Catalana és l'aspiració política tant d'ANC com d'"mnium Cultural, tot i que les mobilitzacions estan obertes a «tots els demòcrates». «Tothom, més enllà de si és o no partidari de la independència, té molt assumit que aquest procés ha d'acabar amb l'exercici democràtic del dret a decidir», va opinar Sánchez.

Preguntat per si la d'enguany seria la darrera manifestació autonòmica en una Diada, Sànchez va confessar que «tant debò», i va desitjar que sigui un punt i a part a les mobilitzacions que van començar a partir de l'any 1976, amb la que es va celebrar a Sant Boi un cop acabada la dictadura franquista.

Qui assistirà a la Diada?

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, encara no ha decidit si assistirà a la manifestació de la Diada tot i que va admetre que veuria «molt curiós» que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hi anés i ella no. En una entrevista que emetrà El Suplement de Catalunya Ràdio avui al matí, Forcadell va explicar que ja ha assistit anteriorment a les diferents mobilitzacions amb motiu de la Diada, no només com a presidenta de l'ANC, sinó també «molts anys abans». En qualsevol cas, la presidenta del Parlament, que va dir que pròximament anunciarà si hi acaba assistint o no, creu que en la manifestació «s'ha de defensar les institucions catalanes» i el dret del Parlament a parlar, debatre i legislar «sobre tot».

Per altre costat, el grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que no participarà a la manifestació de la Diada el pròxim 11 de setembre. En un comunicat, el grup socialista va deixar clar que el seu partit és «d'esquerres i de llarga tradició catalanista que defensa un projecte federal d'encaix i transformació d'Espanya» però que, en paraules de la seva portaveu, Carmen Andrés, no comparteixen «el full de ruta independentista que defensa Junts Pel Sí».