Les mobilitzacions de la Diada, la qüestió de confiança del 28 de setembre i el debat dels pressupostos del 2017 seran qüestions rellevants per al procés sobiranista, que encara la seva fase «culminant». Així ho va expressar ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, durant el consell nacional del partit, tot i que va situar una quarta qüestió en l'epicentre del curs polític que tot just comença.

La llei de transitorietat jurídica, és a dir, l'ordenament legal que el Govern pretén que faci de pont entre la legalitat espanyola i la futura legalitat catalana, hauria d'ocupar «molta atenció» durant els propers mesos, en els quals la hisenda pròpia i la seguretat social catalana també seran protagonistes. La missió de JxSí i la CUP serà, doncs, la de «culminar» el procés a les institucions perquè els catalans puguin decidir el seu futur, ja sigui en referèndum o en eleccions constituents.

«Estem oberts a donar suport a tots els camins democràtics per culminar el procés», va exclamar Junqueras en la línia del que han vingut dient els dirigents republicans des que la CUP va situar el RUI sobre la taula. Sigui com sigui, el vicepresident de la Generalitat va subratllar que la responsabilitat de culminar el procés serà dels polítics, més enllà de la «imprescindible mobilització ciutadana». ERC estarà a favor de l'opció que més consens generi quan es comenci a negociar formalment aquesta qüestió.

La culminació del procés té, però, altres episodis fonamentals. Junqueras va citar la qüestió de confiança, el debat de política general i també el debat de pressupostos. Segons el vicepresident, caldria que les forces independentistes preparessin «amb molta atenció» aquesta llei bàsica per passar d'un ordenament jurídic a un altre.