28 de juliol de 2016
28.07.2016
Memòria històrica

ERC i Demòcrates reclamen "dignitat" i "justícia" per les víctimes del franquisme

Junqueras anima a construir la nova República Catalana amb valors universals basats en la "justícia social, llibertat i diàleg"

28.07.2016 | 07:58
El president d´ERC, Oriol Junqueras.

ERC i Demòcrates de Catalunya han celebrat conjuntament aquest dimecres un acte per reclamar "dignitat" i "justícia" per les víctimes del franquisme. L'acte 'Víctimes del Franquisme, qüestió de justícia i país' s'ha fet al Passeig del Born a Barcelona i ha reunit més de 350 persones. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha explicat que "tothom, vingut d'on sigui, és cridat a construir aquesta nova República Catalana que es bastirà sobre els valors universals de justícia social, llibertat, diàleg amb el món". Junqueras ha afegit que l'acte d'avui reivindica la tasca dels qui van dedicar els seus sacrificis "perquè creien que algun dia hi hauria unes generacions que sí que podrien guanyar". Per la seva banda, el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha afirmat que l'Estat no serà democràtic fins que no anul·li els sumaríssims del franquisme.

"La nostra feina i el nostre compromís és donar sentit a aquella lluita, a aquell esforç", ha assenyalat el president d'ERC. "Ho farem guanyant i convertint aquells alts ideals de llibertat i de justícia en la realitat concreta del nou país, de la República Catalana, de la Catalunya independent que ens hem compromès a fer i que les seves amenaces no impediran que fem", ha defensat el president republicà.

Al seu torn, el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha dit que "en aquest país un acte així no és normal, segueix sent un acte de dignitat, de justícia no complerta perquè l'Estat espanyol després de 40 anys de democràcia encara no ha condemnat ni Franco ni el franquisme, ni el cop d'estat i encara considera jurídicament vigents els sumaríssims". Castellà ha afirmat que l'Estat no serà democràtic fins que no anul·li els sumaríssims del franquisme. "Per això volem marxar i volem una nova República que reconegui totes les víctimes i des del primer minut condemni tots els crims contra la humanitat", ha afegit.

L'acte ha començat amb una emotiva lectura de la carta que la dona de l'expresident Lluís Companys va escriure explicant la seva detenció per part de la Gestapo. Ha estat presentat pel president de la fundació Josep Irla, Joan Manel Tresserras, que ha destacat que "a vegades és com si l'oblit i la desmemòria es perdessin en les xifres i de tant en tant ens convé convocar-nos i aplegar-nos per fer un gest de volguda solemnitat que ens transporti més enllà de la rutina de les xifres i la seva superficialitat". "No acceptarem lliçons de democràcia per part dels que amenacen un procés absolutament democràtic", ha dit.

Rosa Maria Carrasco i el seu germà Raimon, fills de Manel Carrasco i Formiguera, conseller de la Generalitat, afusellat el 9 d'abril de 1938, han participat com a testimonis a l'acte. Molt emocionada, Carresco ha fet un recordatori de la trajectòria política del seu pare i ha repassat el cronograma dels fets que es van succeir fins a arribar al seu afusellament.

Pere Fortuny, fill de Josep Fortuny, alcalde Mollet afusellat pel Franquisme i president de l'Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, ha centrat les seves paraules en l'oblit, en el silenci, en les lleis de l'amnistia que "el que van fer va ser soterrar tot l'episodi d'horror i repressió sense que hi hagués reconeixement, perdó ni rescabalament de l'honor als represaliats i les seves famílies que encara avui no tenen ni tan sols el dret a reclamar les seves despulles".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook