El conseller de Cultura, Santi Vila, ha anunciat que renuncia a presentar-se a una segona volta per aconseguir la presidència del Consell Nacional del Partit Demòcrata Català després que ni ell ni l´alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, els dos candidats més votats, no han assolit el mínim necessari del 50% dels suports. Vila ha aconseguit un 42,04%, set punts menys que Conesa que rebut el 49,44%. "Felicito a Conesa, és una candidata excel·lent; ideològicament no hi ha grans diferències i tindrà en mi un bon còmplice", ha assegurat Vila des de Figueres. En aquest sentit, el conseller ha admès la derrota destacant que ha assolit la majoria dels suports per presidir el Consell Nacional a tots els territoris catalans excepte la demarcació de Barcelona, on Conesa ha obtingut més vots. "No tinc cap interès en què es produeixi una segona volta, només puc posar-me a disposició de la Mercè Conesa", ha assegurat el conseller un cop s´han donat a conèixer els resultats. D'altra banda, Vila ha lamentat que s'han quedat "una mica curts" pel que fa a la participació.

Davant de càmera, Santi Vila ha mantingut les formes i ha afirmat que deixava via lliure a Conesa. Un cop ha finalitzat l´atenció als mitjans no ha dubtat en ironitzar sobre el que ha estat la seva "primera derrota". "No sempre es pot guanyar, estem malacostumats a terres gironines", ha dit acomiadant-se dels mitjans de comunicació que s´han acostat fins al centre de Figueres, on el conseller de Cultura està gaudint d´una celebració familiar, però ha volgut valorar els resultats de les votacions del PDC.

Des del primer moment, Vila ha felicitat a Mercè Conesa que ha aconseguí tel 49,44% dels suports per liderar la presidència del Consell Nacional del Partit Demòcrata Català (PDC). Vila s´ha quedat set punts per sota, en segon lloc, amb el 42,04%. "Conesa és una candidata excel·lent, ideològicament tenim moltes coincidències i només ens separen uns 400 vots", ha explicat. En aquest sentit, el conseller de Cultura ha posa de manifest el que ell mateix ha qualificat de "situació singular": "Jo he guanyat a tot Catalunya, a les terres lleidatanes, tarragonines, a la demarcació de Girona i fins i tot al Pirineu. A tot arreu excepte a Barcelona", ha lamentat. Ha estat concretament en aquesta demarcació on Conesa ha obtingut un millor resultat.

Santi Vila renuncia a la segona volta pel Consell Nacional del PDC

Santi Vila renuncia a la segona volta pel Consell Nacional del PDC

"He obtingut un resultat que em reconforta"

No obstant això, Vila ha explicat que només es podia reconèixer "la victòria" de Conesa i ha posat en valor la participació de la militància, un element que segons ell cal cuidar. "Estem fent la transició d´un partit del segle XX a un del segle XXI, celebrem aquesta campanya intensa d´una setmana que hem fet i cal reconèixer que la Mercè podrà fer molt bé la feina de presidència; ens posem a la seva disposició sense condicionants", ha subratllat. En aquest sentit, Vila ha assegurat que Conesa tindrà en ell "un bon còmplice".

Segons ha detallat, el conseller de Cultura no té "cap interès" en què es produeixi una segona volta, tot i que els estatuts i les normatives ho permetrien. "Jo només he volgut posar-me a disposició del partit i he obtingut un resultat que em reconforta; lamentablement no he tingut temps de parlar amb totes les agrupacions de l´àrea metropolitana de Barcelona", ha reflexionat. En aquest punt, Vila ha subratllat que gran part dels militants barcelonins també l´han votat però no ha estat suficient per superar la seva rival política. "Això demostra que el partit està viu, que fa il·lusió i només puc que posar-me a disposició de la Conesa, perquè pugui començar aviat amb l´ajuda de tots", ha defensat. En aquest sentit, Vila ha volgut deixar clar que en cap moment vol que es reconsideri, ponderi o matisi el lideratge i victòria de Conesa. "Les regles del joc són clares", ha manifestat. No obstant això, serà ara la direcció del partit la que esculli si es porta a terme una segona volta.

Durant el seu discurs, Vila sí que ha lamentat el fet que la participació s´hagi quedat "una mica curta". En total han votat 5.430 associats, al voltant del 60% de les 8.000 persones que s'havien inscrit. "És estiu, un debat intern i la gent s´entén que estigui cansada. Jo em quedo amb la millor part, els vuit dies intensos que hem viscut de debat, discussions i m´emporto el confort que no només soc el candidat de Girona sinó el de tot Catalunya", ha assegurat.

En últim lloc, Vila ha volgut felicitar i mostrar la seva "absoluta alegria i satisfacció" per la victòria del tàndem entre Marta Pascual i David Bonvehí per liderar la direcció del PDC com també ha celebrat que Artur Mas i Neus Munté s´hagin alçat com a president i vicepresidenta del nou partit, hereu de CDC, amb l´aval del 95,07% dels vots. "Pascal i Bonvehió són aire fresc, celebro que els hagi anat tan bé; ara tenen el repte que joves i grans, tendències ideològiques diferents, es sentin ben representades dins del partit", ha comentat. Al mateix temps ha destacat el "coratge" de Munté i Mas que han "posat el seu prestigi personal en risc" per un projecte en comú i pel conjunt de catalans.