El Partit Demòcrata Català definirà en els propers dos dies els noms i les cares de l'estructura directiva que es va aprovar en el congrés fundacional del passat 8, 9 i 10 de juliol. La formació hereva de CDC celebrarà per primer cop primàries per escollir els seus càrrecs. Entre aquest divendres a la tarda i dissabte al matí, els associats del nou partit hauran de votar la direcció de dotze membres, la presidència del Consell Nacional, el defensor de les persones associades i el tàndem presidencial, al qual només aspiren Artur Mas i Neus Munté. Marta Pascal, que parteix com a favorita, i Ignasi Planas lideren les candidatures a la direcció, mentre que Santi Vila, Mercè Conesa i Joan Vila es disputaran el lideratge del consell.

En total, els associats del PDC tindran l'opció de fer quatre votacions diferents, ratificació dels Estatuts al marge. Una d'elles serà la de la direcció, que es votarà en bloc amb llistes tancades i desbloquejades. Això vol dir que no caldrà votar tots els membres de la llista, però només es pot optar per una única candidatura. Aquells que no superin el 50% dels suports que obtingui en total la seva llista hauran de ser substituïts.

En aquesta cursa hi participen dues candidatures, però la de Marta Pascal i David Bonvehí és la que ha obtingut més suports per part dels pesos pesants del partit i del Govern. És una llista d'un cert consens després que el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, i que l'exconseller Germà Gordó renunciessin a presentar candidatura.

Pascal i Bonvehí lideren una llista farcida d'alcaldes com el d'Igualada, Marc Castells, el de Valls, Albert Batet, i el de Martorell, Xavier Fonollosa. Aquests dies han fet campanya amb el lema 'Amb tothom'. Si surten escollits hauran de resoldre la qüestió de les incompatibilitats, ja que hi ha quatre dels seus membres que no podrien mantenir tots els càrrecs que actualment ocupen. És el cas de tres alcaldes que també són diputats, Albert Batet (Valls), Lluís Guinó (Besalú) i Montse Candini (Calella de Mar), però també d'Elsa Artadi, que és directora general de Coordinació Interdepartamental. La candidatura aposta per "reconnectar" el partit amb la societat.

L'alternativa és la llista que lidera Ignasi Planas, president de Reagrupament, que va intentar sense èxit integrar-se en la llista de Pascal. Planas reivindica que la seva és la candidatura que voldrien els votants que ha anat perdent CDC, i ha titllat la de la seva contrincant d'"oficialista".

Més renyida estarà l'elecció del president o presidenta del Consell Nacional, a la qual aspiren l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el conseller de Cultura, Santi Vila, i l'exalcalde de Bigues i Riells Joan Vila. Si no superen el 50%, s'haurà de procedir a una segona volta, que ja organitzarà la nova direcció més endavant.

El mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha explicitat el seu suport al conseller Vila, que també rebrà el vot, per exemple, del líder del PDC al Congrés, Francesc Homs, i del secretari general de la JNC, Sergi Miquel.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el número dos del PDC a Madrid, Carles Campuzano, han fet costat a Conesa.

No hi haurà dubte pel que fa al tàndem presidencial, ja que només s'hi ha presentat la candidatura d'Artur Mas i de Neus Munté, que seran el president i la vicepresidenta del nou partit, amb rols intercanviables.

Pel que fa al defensor de l'associat, els candidats són Francesc Xavier López, Iolanda Aguilar, Iolanda Garcia i Enric Llauger. També han de superar el 50%.

Horaris i punts de votació

L'horari de votació presencial s'inicia aquest divendres a les 17 hores fins a les 21 hores, i es reprendrà dissabte a les 10 hores fins a les 14. La votació electrònica començarà a les 17 hores del 22 i acabarà l'endemà a les 14 hores, ininterrompudament. Els resultats es donaran a conèixer el dissabte cap a les cinc de la tarda, ja a la nova seu del PDC.

El Partit Demòcrata Català compta de moment amb 8.000 associats que estan cridats a les urnes. A més dels adscrits al nou partit -que s'espera que arribin als 10.000 arran d'aquestes primàries-, els militants de CDC i Reagrupament també poden participar sempre que s'associïn a la nova formació. Ho podran fer in situ. 6.407 persones s'han inscrit per votar electrònicament i la resta ho pot fer de forma presencial en els punts de votació distribuïts pel territori, 12 divendres i 60 dissabte.

Les seus de les federacions territorials acolliran les votacions, tot i que algunes demarcacions ampliaran la seva oferta amb altres espais com és el cas de Tarragona, on s'habilitaran locals de votació a El Vendrell, Valls i Calafell. Totes les capitals de comarca estaran preparades per a la jornada. També hi haurà urnes mòbils.

Es garantirà la interconnexió del cens per evitar la duplicitat de vot. Si es vota electrònicament i també de forma presencial comptarà la que s'ha fet en persona, i si es vota dos cops a través d'Internet només comptarà l'última. El reglament preveu una sanció per votar doble de fins a 1.000 euros.

Per a la direcció executiva hi haurà una urna específica i dues paperetes possibles, corresponents a les dues candidatures que s'han presentat. Els vots sobre els estatuts, el Consell Nacional, el defensor de l'associat i el tàndem presidencial s'introduiran en una altra urna amb una papereta conjunta.

La seu nacional del carrer de Còrsega acollirà aquesta tarda les votacions d'alguns dels candidats, com és el cas dels aspirants a presidir el Consell Nacional, Mercè Conesa i Santi Vila, que votaran a les 17 i 17.30 hores, respectivament. A les 18 ho farà el candidat a la coordinació general, Ignasi Planas.

Dissabte serà el torn del darrer candidat a la presidència del Consell Nacional, Joan Vila, que votarà a Granollers. A la mateixa hora, Marta Pascal participarà a Vic, i la seva mà dreta, David Bonvehí, ho farà a Manresa. Els membres de l'única candidatura a la presidència del partit, Artur Mas i Neus Munté, s'acompanyaran en la seva votació. L'expresident serà amb la portaveu del govern a l'Eixample a les 11.15 hores i després aniran a Sant Gervasi, on Mas farà efectiu el seu vot.