Els Mossos d'Esquadra han precintat per ordre judicial la llibreria Europa de Barcelona i estan buscant-ne el propietari, Pedro Varela, per detenir-lo, en el marc d'una operació en la qual es van intervenir més de 15.000 exemplars que difonen la ideologia nazi.

Segons fonts pròximes al cas, el llibreter, amb antecedents per difondre idees genocides, té pendent una ordre de detenció dictada pel jutjat que dirigeix l'operació contra un entramat dedicat a l'edició de llibres nazis, en la qual ahir ja van ser arrestades quatre persones.

Varela acumula dues condemnes, l'última d'aquestes d'un any i tres mesos de presó, per distribuir llibres que difonen l'ideari nacionalsocialista a través de la seva llibreria Europa -que va ser escorcollada en dues operacions policials en els anys 1996 i 2006- i està en espera d'un tercer judici per editar Mein Kampf d'Adolf Hitler sense tenir els drets d'aquesta obra. En l'operació iniciada divendres, que continua oberta, la policia va detenir quatre presumptes membres de la cúpula de l'associació cultural responsable de la publicació de llibres que promouen l'odi i la discriminació, dos d'ells de nacionalitat espanyola i altres dos, romanesos.

Als quatre detinguts, se'ls atribueix un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, així com un altre d'associació il·lícita, no només per l'edició dels llibres d'ideologia nazi sinó també per organitzar conferències que promouen la doctrina de l'odi a la llibreria. En els escorcolls practicats, els Mossos van intervenir??? prop de 15.000 exemplars de llibres que enalteixen i justifiquen el genocidi nazi i fomenten la discriminació i la violència.