Després que ahir la refundació de CDC ensopegués en el primer dia de congrés, en haver de posposar la votació sobre el nom perquè les dues propostes formulades per la cúpula, Més Catalunya o Catalans Convergents, van rebre una allau de crítiques, avui els congressistes han fet una selecció de denominacions fins a elevar al plede demà tres alternatives. Totes les propostes que contenien la paraula Convergènciaconvergents van quedar eliminades al llarg del matí a la comissió creada específicament per debatre el futur nom.

En menys de quatre hores, els congressistes van votar més de 300 possibles noms, fins a perfilar tres opcions, les úniques que han superat el llistó del 60% dels vots.

Una de les alternatives que més adhesions va generar és la de Partit Demòcrata Català, que de seguida va rebre l'aval de dirigents com Santi Vila, Marc Guerrero, Ferran Bel o Carles Campuzano.

Junts per Catalunya, nom amb clares connexions amb Junts pel Sí, la coalició amb la qual CDC i ERC es van presentar a les últimes eleccions catalanes, també va generar adhesions de part de la direcció, mentre que Partit Nacional Català, que recorda la fórmula de l'Scottish National Party, va despertar simpaties entre bona part de les bases i de les joventuts convergents.

Si finalment el nom més votat avui és Partit Demòcrata Català, l'elecció pot acabar en un conflicte, precisament amb un dels socis de CDC en la coalició Junts pel Sí.

Fa un any, aproximadament la meitat d'Unió Democràtica de Catalunya es va escindir per discrepàncies amb la línia de la direcció que liderava Josep Antoni Duran i Lleida i va fundar Demòcrates de Catalunya, una formació amb arrels democratacristianes identificada amb l'independentisme.

En conèixer la possibilitat que la nova Convergència passi a denominar-se Partit Demòcrata Català, fonts de Demòcrates de Catalunya van explicar que es plantegen presentar una demanda contra els convergents perquè "portaria a la confusió en unes eleccions".

El membre del comitè organitzador del congrés de la nova CDC, Francesc Sánchez, va jutjar que el possible nom Partit Demòcrata Català no generaria conflictes amb Demòcrates de Catalunya, de la qual ha afirmat que no és "ni rival ni adversari".

Sánchez va demanar "un punt de tranquil·litat" perquè, va dir, "ningú vol tapar ningú, ni posar nerviós ningú, no volem fer la competència a Demòcrates".

A més, va reconéixer que la cúpula es "va equivocar" amb "el mètode" que es va utilitzar per elegir entre dos noms, "Més Catalunya" o "Catalans Convergents", cuinats en secret per un reduïdíssim nucli de dirigents, una votació que va haver de ser posposada davant l'allau de crítiques dels congressistes. "Tots hem fet autocrítica", Artur Mas "el primer", va destacar Sánchez, que va considerar "molt lògic el que va passar" abans-d'ahir, quan les bases es van rebel·lar contra les propostes plantejades.

Els debats de la jornada d'ahir, abans de la clausura de demà, estava previst que s'allarguessin previsiblement fins a la matinada.De fet, a la comissió que discuteix les bases de la nova formació encara queden per dirimir qüestions fonamentals, com la proposta d'Artur Mas de crear un tàndem presidencial, amb una direcció col·legiada de dotze persones per sota, i el règim d'incompatibilitats dels càrrecs de partit.