La comissió que treballa el document de bases fundacionals de la nova CDC descarta incloure la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) com a possibilitat per assolir l'estat propi.

El coordinador de Règim Intern de CDC, Francesc Sànchez, ha explicat en roda de premsa que s'ha rebutjat una esmena en aquest sentit. No s'ha plantejat de moment res sobre un Referèndum Unilateral d'Independència. També ha confirmat que s'ha afegit la precisió que l'estat català que persegueix el nou partit ha de tenir forma de república. El terme independència ha incrementat la seva presència en el document inicial, tot i que ja hi apareixia.

Sànchez ha explicat que la ponència ideològica va més o menys per la meitat, i ha dit que confia que pugui acabar al vespre. En aquest sentit, ha explicat que tot allò que s'ha anat incorporant no és tant en contraposició al text inicial, sinó per ampliar-lo i puntualitzar alguns aspectes.

Així, el terme independència, que ja apareixia, ha incrementat la seva presència. Sànchez ha assegurat que no hi ha cap dubte que el nou partit serà «independentista». També s'ha concretat que l'estat català ha de tenir forma de república. «S'ha incorporat que el model d'estat és la república, com no podia ser d'una altra manera. No hem defensat mai que Catalunya tingui rei o reina», ha ironitzat el coordinador de Règim Intern dels convergents.

Molt més lent és el debat sobre el document de bases organitzatives. El plat fort es deixarà per al final, és a dir, com queda la direcció i la qüestió de les incompatibilitats. Aquí serà important la intervenció que farà el president de CDC, Artur Mas, que plantejarà un «tàndem presidencial» per pilotar el nou partit. Ell pensa en Neus Munté com a vicepresidenta, però serà essencial saber com queda el règim d'incompatibilitats.