El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dissabte que "Catalunya està en un moment fundacional", perquè "estem creant una nació, que hem heretat i que tenim el deure de llegar a les futures generacions" i "fer un país vol dir fer-lo tots i amb totes les idees". El cap de l'Executiu ha encapçalat la presentació del llibre del conseller Santi Vila, "Un moment fundacional", en un acte a Girona, on el titular de Cultura exposa la seva visió de la societat, el país i la política actual, des de la seva experiència com a alcalde de Figueres i com a conseller de Territori i sostenibilitat.

Pel cap de Govern, "cada dia és un moment fundacional", perquè "els futurs mai són estables" i "sempre t'has d'interrogar a través de les teves conviccions profundes de la millor manera de servir la societat". Una "atenció permanent que sempre en ha reunit al Santi i a mi" ha afegit.

El conseller Vila, ha insistit el president, "és uns heterodox reconsagrat i jo m'hi sento molt bé", perquè "si només ens guiem per l'ortodòxia no farem res". "Hem d'entendre l'altre i tenir a disposició a entendre'l", ha assegurat Carles Puigdemont, que ha afegit que "el reconeixement de l'altre és clau".

El cap de l'Executiu ha instat l'Estat a aplicar aquesta mateixa "heterodòxia" per afrontar el procés polític català. Segons Puigdemont, fins que Espanya no reconegui l'independentisme "com un actor igual com Catalunya ha reconegut l'unionisme, com un actor que és aquí per quedar-se, no entendrà res ni formarà part de cap solució". El president ha recalcat la necessitat l'heterodòxia com a solució, i "fugir cada dia del confort de les teves pròpies conviccions".

De la seva banda, el conseller de Cultura ha defensat durant la presentació d'aquest matí que la independència és "una oportunitat per a un veritable moment fundacional basat en el progrés i la modernitat". Un moment fundacional, ha dit Santi Vila, "és una aposta pel país des del reformisme modern". Segons el conseller el llibre reverencia la vida i hi ha "moltes experiències i iniciatives socials i ciutadanes en les quals això aflora".

A banda del president Puigdemont i del conseller Vila, també ha intervingut en l'acte el director de la fundació llibreria Les Voltes, Joan Matamala. A la presentació, que s'ha fet a la Casa de Cultura de Girona, també han assistit el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i el president de la Diputació, Pere Vila.