El Parlament ha instat avui el Govern a paralitzar el projecte de gestió de dades sanitàries, denominat VISC+, per promoure un nou programa que ofereixi garanties de seguretat i de protecció de les dades personals.

El Parlament ha abordat avui una moció presentada per Catalunya Sí que es Pot sobre el projecte de Valorització d'Informació del Sistema Sanitari Català (VISC+), impulsat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que es va dissenyar per posar a disposició dels ciutadans, empreses i centres d'investigació informació del sistema sanitari públic català.

Els grups parlamentaris han aprovat per unanimitat "detenir definitivament el projecte de mercantilització de les dades del sistema sanitari VISC+, així com qualsevol mecanisme relacionat", a més de parar i donar a conèixer els processos de gestió de dades sanitàries fins que s'implementi el nou programa públic d'anàlisis de dades de salut per a la investigació i la innovació amb filtres i garanties de seguretat i utilitat pública.

La moció aprovada avala que només els centres acreditats pel CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) puguin utilitzar les dades sanitàries per a la investigació que superi el filtre d'un comitè ètic d'investigació clínica (CEIC) independent i creat per a aquesta funció.

La cambra catalana també ha instat el Govern a garantir que les dades del nou projecte de Big Data sanitari siguin anònimes i segures, encara que obre l'opció del dret de l'usuari del sistema sanitari a negar-se que les seves dades formin part d'aquest projecte.