L'operació sortida de Sant Joan ha començat aquest dijous a les tres de la tarda amb retencions quilomètriques en diverses carreteres i autopistes del país. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), fins a les quatre de la tarda han deixat l'àrea metropolitana de Barcelona 41.000 vehicles, un 7,8% dels 525.000 que es preveu que es desplacin entre dijous i divendres. Les cues més importants es concentren a l'AP-7 a Barberà del Vallès (13 quilòmetres) i la Roca del Vallès (7 quilòmetres) en sentit Girona i a Barberà del Vallès (2 quilòmetres) i el Papiol (3,5 quilòmetres) en sentit Tarragona.

També hi ha retencions destacades a l'A2 a Sant Feliu de Llobregat (8 km), a Pallejà en sentit Lleida (2 km) i a Sant Joan Despí per anar cap a Barcelona. També va molt carregada la Ronda Litoral (B-10), tant per anar cap al Nus de la Trinitat (15 km) com per anar cap al Nus del Llobregat (7 km), i la Ronda de Dalt, on en sentit nord hi ha 10 quilòmetres de retencions i en sentit sud n'hi ha 8,5.

Altres vies on els vehicles s'aturen aquest dijous a la tarda són la B-23 a Sant Just Desvern (2 km) en sentit Martorell i al Papiol (4,5 km) per enllaçar amb l'AP-7 en sentit Girona. També va molt carregada la B-30, que és la via lateral de l'AP-7, a Cerdanyola del Vallès en els dos sentits de la marxa. A la C-58 les retencions es concentren a Montcada i Reixac (3,5 km) i Terrassa (2 km) en sentit nord i a Vacarisses i Montcada i Reixac en sentit d'entrada a Barcelona.