Els directors dels centres públics d'educació Primària es mobilitzaran aquest dijous per protestar per la reducció del personal de reforç que patiran el curs que ve. El Departament d'Ensenyament al·lega que la pròrroga dels pressupostos d'aquest any dificulta dedicar 211 milions d'euros més a educació, com estava previst, sobretot per donar suport a l'escola inclusiva, a les escoles d'alta complexitat i a millorar les substitucions de mestres, però es garantirà el personal "bàsic", ja que no augmentaran les ràtios i a Secundària hi haurà 790 professors més a causa de l'augment d'alumnat. També es garanteixen 22.000 beques-menjador més pel 50% de l'import i entre 1.000 i 2.000 pel 100%.

El departament ha reunit aquests dies els directors dels centres públics per explicar-los les plantilles que tindran a partir de setembre. Segons Ensenyament, amb els mateixos diners de l'actual pressupost, que és el del 2015 i afecta aquest curs 2015-2016, s'ha de fer front a l'augment d'alumnat de Secundària del curs que ve, amb el conseqüent increment de professorat, i alhora es complirà el compromís d'incrementar les beques-menjador. Això suposa ajornar un curs més o reduir molt els increments previstos per a avançar en l'escola inclusiva, amb reforços pels alumnes amb necessitats especials que estan en classes amb altres alumnes sense discapacitat, i també en els reforços en escoles d'alta complexitat per dificultats socioeconòmiques o d'immigració, per exemple. També perillen la millora en la rapidesa de les substitucions, que havia d'augmentar el curs que ve, i la contractació dels interins a partir de l'1 de setembre.

Els directors lamenten que en algunes escoles es perdrà personal de reforç, per a desdoblaments i altres que s'havien perdut fa anys amb les primeres retallades pressupostàries i s'havien recuperat fa ben poc.

Fonts d'Ensenyament han explicat a l'ACN que el departament està en converses amb la Conselleria d'Economia per intentar esgarrapar algun petit increment pressupostari i poder aconseguir almenys una part del que preveien els pressupostos per aquest 2016 tombats pel Parlament.

Protestes de sindicats i directors

Per tot això, desenes de directors han convocat una concentració aquest dijous a primera hora de la tarda davant del Parlament per fer evident el seu rebuig. Els sindicats de mestres els donen suport i fins i tot UGT demana a la resta de sindicats que se sumin a la vaga parcial convocada pel 12 de setembre, primer dia de curs, en contra d'aquestes i altres retallades.

CCOO considera la decisió d'Ensenyament un "atac al dret a l'educació" que s'afegeix a les retallades patides des del 2012 i que estan portant l'educació i els seus treballadors a una situació "límit". Aquest sindicat considera que "l’aritmètica parlamentària no pot tenir l’educació com a hostatge; la situació al Parlament no és independent de les decisions del Govern, que és el principal responsable". Així, creu que el Govern "disposa de les eines que el sistema parlamentari li atorga per a resoldre" la situació creada, entre elles la de "fer ús de la seva capacitat de prendre mesures executives i fer propostes legislatives en absència de pressupostos". "L’educació no pot ser la víctima d’aquesta situació", assevera el sindicat.

La CUP qualifica la consellera Ruiz de "manca d'ètica"

Per la seva banda, la CUP ha fet un comunicat titllant de "partidista", "molt bruta" i de "manca d'ètica" l'actuació de la consellera Ruiz, en considerar que ha "mentit" als directors, assegurant-los que hi haurà retallades per la pròrroga del pressupost del 2015 i els "utilitza com a estratègia política a favor de JxSí".

Per la CUP les retallades són per "voluntat política, no per problemes de caixa", ja que, segons ells, els 800 milions d'euros extres per la reducció dels interessos del deute es poden dedicar igualment a partides socials perquè "no hi ha cap llei que ho impedeixi", i només caldria usar el mecanisme anomenat "modificació de crèdit" a la partida del Departament d'Educació. A més, la llei de pressupostos i el reglament parlamentari permeten incrementar les partides qualificades com a necessitats bàsiques, assegura la CUP.

Sobre els pressupostos, els cupaires diuen que "JxSí sap que encara que s'hagués passat el tràmit de les esmenes a la totalitat, els pressupostos no entrarien en vigor l'1 de setembre: això vol dir que no els podria utilitzar per incrementar la inversió com diu". Per últim, recorden que JxSí i el PP van oposar-se a un increment de l'impost de successions, van oposar-se a eliminar els concerts econòmics a les escoles que segreguen per sexe i van vetar el debat sobre la ILP d'educació. A més, el Govern es va oposar a augmentar l'IRPF a les rendes altes.

Per últim, la CUP fa una proposta de despesa en educació, quantificada en uns 164 milions d'euros, que inclou triplicar les beques-menjador, cobrir les baixes des del primer dia i pagar el mes de juliol al personal que treballi més de sis mesos l'any.