Dos nens de 5 anys, d'una classe de P-4 de l'Escola Baixeras, al Barri Gòtic de Barcelona, van sortir ahir del centre sense que cap professor els veiés, van agafar els Ferrocarrils de la Generalitat a la plaça Catalunya i un passatger els va entregar als Mossos d'Esquadra a la parada de Valldoreix, ja a Sant Cugat del Vallès. Tot va passar al migdia, a l'hora de dinar, i des del Consorci d'Educació de Barcelona encara s'està investigant com es van poder saltar les mesures de seguretat. Els Mossos també investiguen els fets. Els dos infants estaven perfectament de salut.

(En aquesta actualització, s'ha afegit que una de les famílies ha presentat denúncia; més informació de com van passar els fets i declaracions de la consellera Meritxell Ruiz).

Segons explica el Consorci en un comunicat i els Mossos a l'ACN, els dos nens eren cap a les 13.20 hores al pati de l'edifici del CEIP Àngel Baixeras, situat prop de la Via Laietana i per sota de la plaça Sant Jaume. Les monitores del menjador les van trobar a faltar al voltant de les 13.30 hores, segons el Consorci, i ho van comunicar immediatament a la tutora i a la resta de mestres d'educació infantil. Després de buscar-los per tot el centre i els voltants, la direcció ho va comunicar als serveis d'emergència i al Consorci.

Cap a les 13.40 hores, un passatger que era dins dels Ferrocarrils de la Generalitat va trucar als Mossos per informar que havia trobat dos nens de 5 anys sols al tren. El comboi estava sortint de l'estació de plaça Catalunya, que està aproximadament a un quilòmetre del centre escolar. L'home va quedar amb els Mossos que els lliuraria els nens a l'estació de Valldoreix.

Els dos nens estaven bé i van ser traslladat a la comissaria de Sant Cugat cap a les 14.45 hores, on van ser recollits per la directora i la tutora dels menors, i les seves famílies.

En el seu comunicat, el Consorci d'Educació "lamenta profundament" els fets i explica que ha obert un expedient informatiu per clarificar-los i dirimir les possibles responsabilitats que se'n derivin. Així mateix es revisarà les mesures preventives per evitar que aquest fets es tornin a produir.

La família d'un dels infants ha presentat una denúncia, segons han confirmat fonts properes al cas a l'ACN.

Un dels infants viu a Valldoreix

Segons fonts del Consorci d'Educació de Barcelona consultades per l'ACN, els dos infants han dit que el motiu pel qual es van escapar era "viure una aventura". D'aquesta manera, haurien anat a l'estació de Ferrocarrils de plaça Catalunya per fer un recorregut que un dels infants ja fa habitualment acompanyat, ja que viu a Valldoreix.

Pel que fa a les mesures de seguretat del centre, les mateixes fonts expliquen que els dos alumnes van haver d'obrir una porta que estava tancada, com a mínim, amb baules i que els infants relaten que va ser "el més difícil" de l'escapada. Els dos alumnes no havien mostrat abans indicis de conflictivitat.

Des del Consorci d'Educació de Barcelona han subratllat que els fets es van produir en horari interlectiu, a l'hora de dinar, i han apuntat que l'empresa encarregada del servei de menjador podria tenir part de responsabilitat. En qualsevol cas, l'organisme reitera que caldrà esperar a les conclusions de l'expedient informatiu que s'ha obert per determinar accions concretes.

La consellera afirma que estan investigant "com va poder passar una cosa així"

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha ressaltat aquest divendres que el primer que va fer el Consorci -congestionat per la Generalitat i l'Ajuntament- en tenir coneixement dels fets va ser obrir un expedient a través de la Inspecció d'Educació per "conèixer tot el que havia passat i saber com va poder passar una cosa així". En una atenció als mitjans a les portes de la Conferència Sectorial d'Educació a Madrid, la consellera ha subratllat que el Departament treballa per "garantir que totes les mesures de seguretat es compleixen en un centre".