El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha anunciat aquest divendres que la Generalitat posarà en marxa el primer semestre del 2017 dues noves Unitats Dependents -una espècie de pisos tutelats per a interns en tercer grau- a la zona del Penedès-Garraf i a l'Alt Empordà. Amb aquest anunci, ja hi haurà un total de dotze pisos d'aquestes característiques arreu del país i suposarà que, a partir de l'any que ve, un de cada cinc presos en tercer grau penitenciari tingui accés a aquests equipaments. Les dotze Unitats Dependents suposaran una despesa anual d'1,6 MEUR i Mundó ha destacat que és una inversió "molt rendible socialment" perquè "contribueix amb èxit a la reinserció dels presos".

Durant una visita aquest divendres a la Unitat Dependent del Bages, situada a Manresa, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha anunciat que el primer semestre del 2017 es posaran en marxa dos nous pisos tutelats per a interns de tercer grau a la zona del Penedès-Garraf i a l'Alt Empordà. De fet, les instal·lacions bagenques són, fins ara, les més noves, ja que es van posar en marxa el mes d'octubre passat i és el primer centre d'aquestes característiques que hi ha a la Catalunya Central. En total, els deu pisos que actualment hi ha en funcionament arreu del país compten amb 152 places i, amb la posada en marxa dels dos nous centres, s'incrementaran en un 20%.

Amb la posada en marxa el 2017 dels dos nous pisos tutelats, un de cada cinc interns en règim de tercer grau penitenciari tindran la possibilitat de complir la condemna en una Unitat Dependent. Mundó ha explicat que un equip multidisciplinari s'encarrega d'escollir aquells interns que poden accedir als pisos tutelats i ha detallat que es tenen en compte diversos sectors com ara "les circumstàncies personals, les necessitats laborals, el seu compromís o el fet que assumeixin unes normes que han de complir".

Les Unitats Dependents són equipaments on hi poden accedir interns en tercer grau penitenciari amb un arrelament familiar o laboral amb l'objectiu de facilitar un procés progressiu de retorn a la societat. Tot i no disposar de dades concretes sobre el nivell de reinserció que tenen els presos que han passat per aquests pisos, Mundó ha destacat que es tracta d'experiències "molt positives" perquè "afavoreixen de manera clara a la reinserció". Per ell, el fet que els interns de tercer grau compleixin la condemna en un lloc a prop dels seus domicilis o a prop del seu lloc de treball "és molt afavoridor per a la seva reinserció".

El conseller de Justícia ha aclarit que un sistema penitenciari "no té la finalitat intrínseca de la seguretat i el compliment de la condemna, sinó que la seva missió principal és assegurar que les persones condemnades no tornin a tenir una conducta delictiva". Per això, considera que s'han de proporcionar eines perquè "tinguin segones oportunitats i, un cop han complert la condemna, puguin reinserir-se de la manera el més normalitzada possible". "Hem d'afavorir al màxim el pont entre presó i comunitat", ha detallat Mundó, que considera que les Unitats Dependents en són un bon exemple.

Mundó ha exposat que d'aquelles persones que compleixen el tram final de la seva condemna en règim obert, actualment s'ha assolit un 80% de reinserció. Per tant, dos de cada deu interns tornen a delinquir. Pel conseller, aquestes són dades positives, tot i que ha apuntat que "la xifra no ens satisfarà mai del tot fins que no arribem al 100% de reinserció". Mundó considera que el compliment del règim en un medi obert "afavoreix que les persones tinguin contacte amb l'exterior, ja sigui a través d'activitats laborals, de formació o de lleure, i tot això reforça el procés de reinserció".

Actualment el Departament de Justícia destina poc més 1,3 milions d'euros anuals a la desena d'Unitats Dependents que hi ha repartides per tot el país, però amb la posada en marxa dels dos nous pisos tutelats aquesta xifra s'incrementarà en 260.000 euros i s'hi dedicarà un total 1,6 EUR. Per Mundó, aquesta inversió "és molt rendible socialment" perquè "contribueix a la reinserció".