El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha denunciat que el Ministeri de Foment vol “maquillar” els retards que pateix la xarxa de Rodalies de Barcelona amb un canvi d’horaris en els serveis. En unes declaracions aquest dilluns als mitjans de comunicació, el conseller ha afirmat que el Govern “s’oposa radicalment” a aquesta solució que “cronificarà” els retards i ha reclamat que Adif faci les inversions pendents a la xarxa de Rodalies per acabar amb la manca de puntualitat del servei. “La xarxa de Rodalies està mal mantinguda i pateix manca d’inversions per part de l’Estat. Per culpa d’això, Adif ha de limitar temporalment la velocitat dels trens. O acabem amb el dèficit d’inversió a la xarxa o es cronificaran els retards”, ha sentenciat Rull.

Rull ha demanat a Adif que si es modifiquen horaris per alguna actuació sobre la xarxa “s’especifiqui” la durada temporal de l’afectació. “Que es digui als usuaris quan comencen i quan acaben les obres. No es pot fer una modificació unilateral d’horaris de manera general”, ha sentenciat. El conseller ha afirmat que la Generalitat continuarà mantenint una actitud de “fermesa absoluta” en la defensa dels usuaris de Rodalies.

“La solució no passa per maquillar els problemes amb una modificació d’horaris, sinó per fer la inversió que el sistema de Rodalies necessita ja. No pot haver-hi més demora. No podem anar als usuaris de l’R3 a Vic o als usuaris de l’R15 i l’R16 a les Terres de l’Ebre i dir-los que indefectiblement els seus trens arribaran sempre tard. La diferència és que fins ara sabíem que arribaven tard i de cara al futur ens diran que funcionen amb una puntualitat extrema. El que passarà en realitat és que els trens tindran un temps de trajecte superior al que registrarien si la xarxa comptés amb les inversions que ha de tenir”, ha apuntat Rull.

Traspàs “incomplet i incomplert”

El conseller ha reiterat que el traspàs de Rodalies a la Generalitat va ser “incomplet i incomplert”, ja que actualment el Govern només pot establir les tarifes del servei. Per contra, Adif modifica “unilateralment” els horaris i l’executiu català tampoc pot supervisar la qualitat del servei, ja que no pot canviar l’operador si no està satisfet amb la tasca de Renfe, per exemple.

Rull ha informat també que aquest dimecres se celebrarà la reunió de la comissió tècnica entre l’Estat i la Generalitat per tal que Adif comuniqui on estan les restriccions temporals que afecten la xarxa de Rodalies i ha qualificat “d’inaudit” que Foment no hagi informat l’executiu català d’aquest afer. Igualment, aquest dijous hi haurà també una reunió de l’òrgan mixt entre les dues administracions. El conseller ha lamentat que el Ministeri vol “incorporar els problemes que té la xarxa en uns nous horaris que eternitzaran el problema”.

El conseller ha recordat que fa quatre mesos que ell i el seu equip van entrar al capdavant del Departament de Territori, amb la intenció de ser el “corcó” de Renfe i Adif “per garantir un millor funcionament del sistema de Rodalies a Barcelona”. En aquest sentit, Rull manté l’oferta a Foment de què la Generalitat assumeixi les competències integrals sobre la gestió de Rodalies a Catalunya.