Els mossos acusats de la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez al barri del Raval a l'octubre del 2013 han pactat amb totes les parts una condemna de 2 anys que els permetrà evitar l'ingrés a presó. Aquest acord d'última hora entre totes les parts ha evitat la celebració del judici que havia de començar aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona. El pacte també inclou una indemnització de 150.000 euros, 2 anys d'inhabilitació i 5 sense patrullar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia rebutjat a primera hora del matí l'expulsió de l'acusació popular del procés, que finalment ha acabat tancant un acord amb totes les parts. En la causa, estaven acusats vuit mossos i sis d'ells s'enfrontaven a 14 anys de presó per homicidi amb dol eventual i un delicte contra la integritat moral.

Després que inicialment es descartés el pacte per l'oposició de l'acusació popular, l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), totes les parts excepte aquesta entitat van intentar expulsar-la del procés per aconseguir l'acord. Però aquest mateix dilluns el TSJC ha considerat que el nou Estatut de la Víctima no legitima l'acusació particular a expulsar l'acusació popular.

L'acord inicial preveia un any de presó pels agents, però dijous mateix, després de la vista oral al TSJC per la possible expulsió, les defenses dels agents van proposar a l'ACDDH un increment de la pena per tal de no celebrar el judici. Així, s'ha pactat un any i nou mesos de presó per homicidi imprudent amb lesions agreujades, amb l'agreujant de ser funcionaris públics, i tres mesos de presó per delicte contra la integritat moral, tot amb l'atenuant de reparació del dany, ja que les asseguradores de la Generalitat han pagat 150.000 euros a la germana de Benítez. A més, seran suspesos de sou i feina durant aquests dos anys i estaran en llibertat vigilada durant cinc anys més, amb la prohibició d'apropar-se a menys de 1.000 metres del lloc dels fets, cosa que significa no entrar al Raval, prohibició de fer patrullatge policial i realització d'un curs sobre drets humans. L'ingrés a presó se suspèn si en els propers tres anys no cometen cap delicte.

Els dos agents acusats d'encobriment, han estat condemnats a tres mesos de presó i de suspensió de sou i feina, amb l'obligació de fer el curset sobre drets humans.

Amb aquest acord de conformitat, signat 'in extremis' a mig matí, no s'han arribat a seleccionar els onze membres del jurat popular que havien de seguir el judici. S'ha celebrat una breu vista oral on la secretària judicial ha llegit els fets i les penes, els acusats les han acceptat i el magistrat ha dictat sentència ferma 'in voce'.

La sentència, que ja no es pot recórrer, relata bàsicament els fets que descrivien les tres acusacions. Després d'una baralla lleu amb un veí per la pèrdua del seu gos, Benítez ja estava més o menys calmat, però en arribar els Mossos una agent el va voler aturar i ell es va regirar i van forcejar. Això va provocar que diversos agents se li tiressin a sobre, li van donar puntades de peu, el van fer caure a terra boca enlaire i el van immobilitzar. Amb l'arribada de més agents, hi va haver fins a sis policies simultàniament a sobre de Benítez, que el van poder girar bocaterrosa, el van emmanillar, li van lligar els peus amb un cinturó i els peus i les mans entre ells mateixos per darrere l'esquena, tot mitjançant nombrosos cops de porra, de puny, de peu i de genoll a diverses parts vitals del cos com el cap i els costats del tronc.

La reducció policial va durar uns 12 minuts, inicialment amb crits i gemecs de la víctima, escridassada per part dels veïns i la presència d'una ambulància del SEM a la zona que no va ser requerida en cap moment pels agents. Així, l'actuació es qualifica com a "desproporcionada i excessiva" tant en el temps de duració, com amb la força i el número d'agents, cosa que li va provocar una situació d'estrès, inconsciència i parada cardiorespiratòria. Entre les nombroses lesions, destaquen forts cops al cap, fractura de la mà i altres lesions a braços i cames, a més de gairebé mig litre de sang a l'estómac i més sang que va perdre.

Per tot això, Benítez, juntament amb el consum de cocaïna i una malaltia cardíaca, va morir poques hores després sense que els serveis mèdics el poguessin salvar. La sentència estableix que els mossos van actuar sabent que ho feien malament i que Benítez estava patint innecessàriament.

A més, dos agents van netejar la sang que Benítez havia deixat a la vorera, sense prendre les mínimes mesures de precaució per analitzar-la, i una agent va permetre que una veïna esborrés davant seu imatges de l'actuació policial.

L'advocat de la Conselleria d'Interior s'ha compromès a revisar els protocols d'actuació per reduir les persones que estiguin fora de si o alienades.

Tant en entrar com en sortir del judici, els acusats han pogut esquivar la premsa gràcies a la col·laboració dels seus companys Mossos d'Esquadra que custodien el Palau de Justícia. Això ha provocat que diversos mitjans de comunicació hagin col·laborat per poder cobrir els quatre accessos de l'edifici i poder compartir les imatges.

En acabar la sessió, l'advocat de quatre dels principals acusats, José María Fuster Fabra, ha admès que han hagut de fer concessions per evitar el judici, però ha "salvat" les dues línies vermelles que havia posat: el no ingrés a presó i la no expulsió del cos. Tot i així, ha assegurat que els agents no se senten moralment culpables i creuen que van actuar amb tota legalitat seguint els protocols establerts.

Per la seva banda, l'advocat de l'acusació popular, Àlex Solà, ha reconegut que l'acord es va començar a gestar dijous passat al vespre, després de la vista oral al TSJC per a ser expulsats del procés, on la fiscalia va introduir dubtes raonables sobre una possible condemna. Això va fer que les defenses pressionessin més l'ACDDH i proposessin augmentar la pena, cosa que finalment l'entitat ha acceptat, tot i no arribar als 11 anys de presó que la fiscalia demanava o als 14 de l'acusació particular.

Per a Solà, el més positiu de la condemna és que els mossos no queden impunes i espera que això serveixi pels agents que patrullen, perquè sàpiguen a què s'exposen si sobrepassen els límits. També espera que la ciutadania sigui cada cop menys permissiva amb aquestes actuacions policials, i reconeix que la plataforma de suport a Juan Andrés Benítez no està d'acord amb el pacte.

De fet, una desena de membres d'aquesta plataforma han mostrat la seva disconformitat i han escridassat els mossos i els seus advocats. Aquest dilluns al vespre han convocat una concentració al lloc dels fets.