El director general de la Policia, Albert Batlle, ha defensat aquest dimecres que l'eventual ús de les pistoles elèctriques per part dels Mossos d'Esquadra es faria de manera "restringida" a "un nombre molt limitat d'efectius, que serien comandaments formats". En el Grup de treball sobre la utilització per la policia de les pistoles elèctriques al Parlament, Batlle també ha apostat perquè aquests dispositius s'utilitzin de manera "progressiva" segons la situació i ha assegurat que "mai seran el primer recurs en una actuació policial". El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha afirmat que assumeixen totes les recomanacions del Síndic de Greuges -que va comparèixer en la sessió anterior- excepte la de no fer servir aquestes pistoles en persones amb alienació mental. Batlle ha estat clar: "Defensarem a peu i a cavall poder utilitzar-les en persones amb un greu estat d'alteració".

Albert Batlle ha mostrat el "convenciment" que l'ús de les pistoles elèctriques per part dels Mossos d'Esquadra comportaria "una millora en l'actuació policial i per a la ciutadania". "Per als policies, per disposar d'una eina que cobreixi un espai entre els mitjans de contenció personal i les armes de foc", ha argumentat el director general de la Policia, que ha assegurat que els elements "més idonis" per cobrir aquest "espai buit" són les pistoles elèctriques -conegudes com a Taser per una de les marques que les comercialitzen-. "I la ciutadania té el dret que la Policia tingui el catàleg més ampli de mitjans que els permeti resoldre amb una gradació de recursos les situacions que han d'afrontar", ha continuat.

Batlle ha recordat que la previsió el 2015 era adquirir 134 pistoles elèctriques i que, per tant, no se'n contempla una utilització "massiva" ni una "dotació individual" per a tot el cos. La voluntat és que les tinguin els caps de torn de les unitats de Seguretat Ciutadana; Custòdia de Detinguts; de la Brigada Mòbil (Brimo); de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i dels Grups Especials d'Intervenció (GEI).

Segons han assenyalat els responsables dels Mossos, els comandaments que podrien fer servir les pistoles elèctriques rebrien una formació específica per part de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i necessitarien una autorització expressa. El procés per adquirir aquests dispositius es va ajornar després que el conseller d'Interior, Jordi Jané, acceptés una proposta de la CUP per debatre l'ús de les Taser al Parlament i amb aquesta finalitat es va crear el grup de treball, que haurà d'enllestir les conclusions abans de l'estiu.

El Departament d'Interior va adquirir el 2007 set pistoles elèctriques que no s'han arribat a utilitzar mai. Els responsables dels Mossos han explicat que en els darrers anys situacions amb "resultats no volguts" els han portat a determinar que necessitaven les pistoles elèctriques. Trapero ha assegurat que "el risc de fer un mal irreparable és realment baix" i que els Mossos assumeixen els perills "inherents" com per exemple la caiguda de la persona".

En casos d'alienació mental, també

Batlle ha remarcat que aposten per utilitzar les pistoles elèctriques davant "un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física dels policies, de terceres persones o dels mateixos agressors i per a la seguretat ciutadana". Aquesta utilització s'haurà de protocol·litzar com a mínim amb una instrucció. Tot i això, una de les qüestions que ha suscitat més neguit entre els diputats que integren el grup de treball és en quins supòsits es farien servir les pistoles elèctriques. Trapero ha apuntat que seria en aquelles situacions en què la persona que s'ha de reduir es troba en un "elevat estat d'agitació", es mostra "molt agressiva" i, també, en casos d'"intents de suïcidi i autolesió".

Els Mossos volen que l'alienació mental pugui ser precisament "una condició" per utilitzar-les, ha afirmat Batlle. "Potser sigui l'eina més benigna ", ha dit Trapero, sobre situacions en què han de reduir persones amb alienació mental. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va alertar fa dues setmanes al grup de treball que les pistoles elèctriques no s'haurien d'utilitzar contra persones que estiguin amb una alienació mental, encara que fos transitòria, perquè els podrien causar danys importants, o fins i tot la mort, i seria injust per a una persona que en un moment determinat no comprèn una ordre policial.

Els responsables dels Mossos són partidaris de no utilitzar-les amb menors i dones embarassades. Aquest seria un punt que s'hauria d'aclarir amb totes les garanties. "Què una dona embarassada? Una dona amb signes evidents de gestació o una dona que diu que està embarassada?", és una de les preguntes que ha sorgit.

"Qualsevol eina pot tenir elements de letalitat"

Batlle ha defensat que qualsevol eina "pot tenir elements de letalitat" i ha afirmat que "es tracta de posar elements perquè no ho sigui". Per al director general de la Policia, l'"ús excepcional per a circumstàncies excepcionals permetrà que no sigui letal".

El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, hi ha coincidit: "No és un problema de letalitat, perquè letal ho pot ser qualsevol cosa". "Són unes armes "menys letals, però no són unes armes no letals", ha insistit Recasens, que ha deixat clar que compareixia com a expert al grup de treball i que la Guàrdia Urbana de Barcelona no té previst ara com ara adquirir pistoles elèctriques" ."No tenim perquè pressuposar-ne un mal ús. En tot cas ja se sancionarà. El focus està en la possibilitat del control, l'autocontrol i la bona praxi", ha reblat Recasens.

Càmeres personals per complementar-ne la traçabilitat

Una de les qüestions que més neguit causa és com evitar un mal ús i abús d'aquestes pistoles. Per als responsables policials, la limitació dels dispositius als caps de torn evitaria aquest abús. En tot cas, el sotscap de la divisió tècnica de planificació de seguretat dels Mossos d'Esquadra, Josep Antoni Saumell, ha explicat que es tracta d'uns dispositius equipats amb elements que en garanteixen la traçabilitat. D'entrada, quan s'utilitzen, es desprenen dels dispositius una sèrie de 'numerets' o 'confetis' que "marquen exactament la posició", ha explicat Saumell. A més, el dispositiu va equipat amb una pila per enregistrar-ne les dades digitals de l'ús.

Els Mossos volen incorporar un "element complementari de traçabilitat" i les pistoles elèctriques anirien acompanyades de càmeres de gravació personals. Per a Saumell, aquest és un "estàndard molt exigent i garantista".

Una descàrrega màxima de cinc segons

Saumell ha estat l'encarregat de donar la informació més tècnica de les pistoles elèctriques, que ha definit com "conductors d'energia, d'alt voltatge i baix amperatge que, a través de polsos elèctrics, aconsegueixen interferir en la resposta motora d'una persona". Els dispositius tenen forma de pistola, amb un gallet, un fiador i un element de punteria com un làser. La pistola elèctrica té un cartutx que projecta dos hams i que es pot fer servir a una distància de fins a 7 metres aproximadament.

Les pistoles elèctriques permeten una descàrrega màxima de cinc segons. Aleshores, encara que el policia continués prement el gallet, la descàrrega s'aturaria. Per repetir-la, hauria de posar el fiador, treure'l i tornar a prémer.