El Govern central i la Generalitat catalana van pactar cinc temes sobre els quals tenien disputes competencials, entre ells el nou Institut Català de Finances (ICF), amb la qual cosa van evitar acudir al Tribunal Constitucional, segons va anunciar ahir el senador del PPC Xavier García Albiol. Els acords arriben una setmana després de la reunió entre el cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, i el president català, Carles Puigdemont, que li va demanar que s'abaixés la conflictivitat i la judicialització de la política.

Tots dos van acordar que aquesta setmana es reunirien els vicepresidents dels seus respectius governs, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, que es veuran avui a Madrid. Abans d'aquesta reunió, però, la comissió bilateral entre el Govern i la Generalitat va arribar dilluns a cinc acords en àmbits de l'ICF, el sistema de protecció a la infància i la simplificació de l'activitat administrativa del Govern català.

Segons Albiol, aquest fet posa de manifest que «existeix la clara voluntat del Govern per arribar a acords amb la Generalitat en tots els aspectes que s'ajusten al marc legal, a la Constitució i a l'Estatut». És també, segons el seu parer, una bona base per a la reunió d'avui i perquè Junqueras acudeixi amb actitud «positiva i constructiva», intentant avançar pel camí del desbloqueig de les relacions institucionals.

Albiol va recordar que la Generalitat ha posat més recursos al TC (51, segons les seves xifres) que el Govern (36), els últims tres aprovats en el passat Consell de Ministres.

Els pactes són «tècnics»

Per la seva banda, la Generalitat va matisar que només s'han produït acords de caràcter «tècnic» amb el Govern central desvinculats de la reunió de dimecres passat entre el cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, i el president català, Carles Puigdemont. Fonts de la Generalitat van assenyalar que veuen «xocant» que el coordinador del PP a Catalunya anunciès en nom del Govern acords que l'executiu català va recalcar que són «tècnics», pel que sospiten que el PP busca «polititzar» la situació.

Les mateixes fonts van assegurar que l'acord sobre la remodelació de l'Institut català de Finances (ICF) es va produir entre els serveis jurídics dels dos executius i el desvinculen de la reunió a la Moncloa, ja que van assegurar que es va tancar abans d'aquesta cita. La Generalitat va confirmar que hi va haver un acord de caràcter «tècnic» en l'àmbit de la infància, però en aquest cas és perquè el Govern català no recorri al Tribunal Constitucional la llei del sistema de protecció a la infància.

Quant a la simplificació de l'activitat administrativa del Govern, les fonts de la Generalitat van indicar que s'ha arribat a acords només sobre la meitat del contingut. Després de la cimera entre Rajoy i Puigdemont, avui es reuniran a Madrid els vicepresidents dels respectius governs, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras.