El subinspector i l'escopeter acusats de rebentar l'ull a Ester Quintana van assegurar ahir al tribunal que es van limitar a disparar salves per provocar «soroll» i dispersar un grup d'una quinzena de persones que els llançaven pedres i ampolles, per la qual cosa la seva actuació va ser «proporcional».

Tots dos processats van declarar ahir en la penúltima sessió del judici que se celebra en la secció tercera de l'Audiència de Barcelona, en la qual la Fiscalia va elevar a definitiva la seva petició de dos anys de presó i quatre d'inhabilitació per als agents per rebentar l'ull a la manifestant amb el tret d'una pilota de goma en la vaga general de 14 de novembre del 2012.

Tant el subinspector com l'escopeter, als quals l'Audiència va permetre declarar després de testimonis i perits, es van acollir al seu dret a no contestar a les preguntes de l'acusació particular exercida per la manifestant ferida, que també va elevar a definitiva la seva petició de nou anys de presó per als agents. Després de recalcar que no van disparar ni una sola pilota de goma en tot el 14N, els acusats van afirmar que, durant la seva breu intervenció al lloc des del qual Quintana va rebre l'impacte, no es van adonar dels moviments dels membres del furgó 414, sobre els quals la defensa aboca sospites en situar-los en una posició més a tret d'Ester Quintana que els processats. Durant l'interrogatori, els agents processats sí que van sembrar dubtes sobre l'actuació dels antiavalots de la furgoneta 414. El subinspector va apuntar que li va resultar sospitosa l'actitud dels integrants de la 414 en els interrogatoris: «quan d'una furgoneta ningú no es recorda de res, doncs home...», va apuntar.

En la mateixa línia es va manifestar l'escopeter acusat, que va afirmar que al lloc en què Quintana va ser ferida va efectuar «una salva o dos» -no ho recorda-, després de rebre una ordre «genèrica» del subinspector de disparar projectils sense munició, per dispersar els esvalotadors. Aquest també va apuntar a una actuació irregular dels antiavalots de la furgoneta 414.