La nova prova final de Batxillerat, que començarà a aplicar-se a partir del pròxim curs 2016-17, en lloc de la Selectivitat, tindrà un format similar a aquesta i no inclourà preguntes test com estava previst en un primer esborrany sobre aquesta avaluació, amb el que també es podran aconseguir 14 punts.

Així ho han anunciat aquest dimecres el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i el president de la Conferència de Rectors de les Universitats (CRUE), Segon Píriz, que van acordar crear una comissió mixta per perfilar aquesta nova prova fixada en la Lomce.

Méndez de Vigo ha explicat que s'han acordat les característiques de la nova prova i serà Educació qui ha de determinar el marc legal, disseny i contingut de la prova sobre assignatures troncals -cinc matèries-, dos opcionals i una específica, a elecció aquestes tres últimes de els estudiants. I les comunitats autònomes desenvoluparan els exàmens, preguntes o dates.

El 60% de la nota dels dos cursos de batxillerat es sumarà al 40% del resultat d'aquesta nova prova que fixa la Lomce.

Píriz ha comentat que la CRUE està en la línia que les universitats no facin al seu torn una altra prova d'accés, com permet la Lomce, encara que celebraran una Assemblea el proper mes a Còrdova en què abordaran aquest tema.

No obstant això, Píriz ha reconegut que una de les coses que més "preocupaven" als rectors era no trencar el "districte únic universitari" (que valguin les mateixes notes per a totes les universitats) i "afavorir a tots els estudiants" perquè creu que "no tenia sentit" que un alumne hagués de fer exàmens en diferents universitats per després escollir en quina entrar.

Això comportaria una "certa segregació" perquè no tots els estudiants poden desplaçar-se a diversos llocs per fer diverses proves, segons Píriz.

El fet que la prova que faci un alumne a la seva ciutat i la nota que tregui li serveixin per desplaçar-se per tot el sistema universitari és "una bona notícia", ha afegit el també rector de la Universitat d'Extremadura.

El ministre ha anunciat al seu torn que pròximament convocarà una Conferència Sectorial per a tractar aquest tema amb les autonomies (l'acord serà la base d'un reial decret que regularà la prova a partir del proper any).

Méndez de Vigo ha parlat de "seguretat i marc homogeni" pel que fa a aquesta prova que hauran de realitzar el proper curs els prop de 400.000 alumnes que acabin segon de Batxillerat.

La Lomce fixa que la prova del curs 2016-17 valdrà per accedir a la Universitat però no tindrà efectes per aconseguir el títol de Batxiller, com sí passarà en els cursos següents.

"Les universitats volem simplificar al màxim, posar-ho fàcil a l'alumne" perquè "ja han viscut temps d'incertesa", ha comentat, per la seva banda, Ángela Barris, secretària executiva de CRUE Afers Estudiantils i vicerectora d'Estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid.

Barris ha comentat a la premsa que amb l'acord anunciat aquest dimecres "s'ha intentat encaixar la PAU (Prova d'Accés a la Universitat o Selectivitat) dins de la legalitat".

A més, ha explicat que Educació i CRUE porten més de dos anys tractant aquest tema i que, arran de que els rectors demanessin una demora de la nova prova final de Batxillerat, que es va denegar perquè venia establert a la Lomce, que és una llei orgànica, s'ha avançat més en l'acord.

També Barris ha comentat que el Ministeri vol recopilar dades per veure si hi ha "variables sociodemogràfiques" que influeixen a l'hora de fer la prova però que és un tema que no està tancat.

D'altra banda, les noves proves seran aplicades per professors del sistema públic espanyol i els equips directius i el professorat dels centres participaran en la seva realització, ha afegit Educació en una nota.

El reial decret de la nova prova també regularà l'accés des de la FP i resoldrà situacions transitòries per als estudiants de l'actual sistema.

I el Ministeri de fixar les mesures perquè l'alumnat amb necessitats educatives especials pugui realitzar la prova, facilitant l'accessibilitat d'aquestes persones tant al títol com als estudis universitaris.