El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i dirigent de CDC Miquel Buch va advertir ahir la CUP que la desobediència "no cal exercir-la cada dia", sinó només "quan toqui" i sempre en "últim cas" en el camí cap a la independència, quan estiguin "en qüestió la democràcia i la llibertat" dels catalans.

El líder sobiranista va valorar així les crides de la CUP a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional i del Tribunal Constitucional, així com les reiterades ocasions en les quals el partit antisistema no ha votat amb Junts pel Sí al Parlament malgrat els seus acords d'estabilitat. En aquest sentit, Buch va defensar que el paper dels consistoris no ha de ser "cap altre" que el de seguir l'"estratègia" que fixi el parlament català i el Govern, sense descartar la desobediència en un cas extrem. "Sóc partidari de la via de no complir en l'últim cas, quan no hi hagi res més, sobretot quan la democràcia i la llibertat dels ciutadans estigui en qüestió. Això vol dir que a partir de demà hem de desobeir per qualsevol cosa? No", va puntualitzar Buch.

El convergent va subratllar, a més, que el Govern i el Parlament estan buscant "alternatives" per avançar en el procés sobiranista seguint un "marc legal", perquè l'objectiu no és donar "un cop d'Estat", sinó que els catalans puguin decidir el seu futur de forma "democràtica i lliure".

No obstant això, Buch no va descartar que en l'últim tram del procés "possiblement" s'opti "per fer un front, desobeir, desacatar o el que faci falta", però "ara per ara, per a les petites coses, no és el camí".

El també alcalde de Premià de Mar, al Maresme, va assenyalar que en la consulta del 9N ja es va fer un "exercici de desobediència" pel qual ja estan essent investigats judicialment l'expresident Artur Mas i tres dels seus consellers (Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs).