La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el número dos del Govern català, Oriol Junqueras, es reuniran dijous que ve per tractar sobre les reclamacions que dimecres el president català, Carles Puigdemont, va lliurar al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, al Palau de La Moncloa.

Després d'aquest contacte entre els dos presidents, fonts de la Generalitat van confirmar que la reunió per continuar amb els treballs a nivell de vicepresidència, tal com van acordar Rajoy i Puigdemont, es produirà dijous que ve.

Una trobada que tindrà un important contingut econòmic i en el que Sáenz de Santamaría i Junqueras abordaran el llistat de 46 punts que dimecres va portar a La Moncloa el president català.

Entre les demandes, destaca el límit de dèficit, els «incompliments de l'Estat amb Catalunya, invasió de competències i interferències en l'acció del govern» o «deutes» que el Govern català quantifica en, per exemple, 842 milions d'euros que ha deixat de recaptar anualment pels recursos contra l'impost als dipòsits bancaris o l'impost nuclear, entre d'altres.

La Generalitat també incideix en que, en no complir-se la disposició addicional tercera de l'Estatut per equiparar la inversió a Catalunya en infraestructures al pes del PIB, ha deixat de rebre en aquests anys 3.811 milions d'euros. També figuren en el document 11 reclamacions en drets socials, entre elles les relatives a la lluita contra la pobresa energètica.

El president català, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que demanarà una altra cita amb el cap del Govern, Mariano Rajoy, si segueix en el càrrec, però va descartar redactar un altre llistat de peticions perquè significaria que no s'ha complert res i seria «inacceptable».

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puigdemont va valorar la reunió amb el cap del Govern i president del PP de dimecres. «No hi ha marge, no ens enganyem; l'Estat espanyol no ha obert, ni per part del Govern en funcions ni dels líders polítics que poden governar algun dia, ni una finestra ni mitja per a la via de la negociació», va afirmar Puigdemont, en relació amb el procés sobiranista. El president català va matisar que Pablo Iglesias és l'únic que té un compromís «nítid» amb un referèndum, però va dubtar que tingui el poder per aplicar-lo.

Quant a la seva reunió de dimecres a La Moncloa, Puigdemont va assegurar que no va rebre cap «retret» de Rajoy i va valorar «l'element d'excepcionalitat» pel fet que el cap del Govern comparegués en roda de premsa, cosa que creu que respon al fet que està «en campanya». Després del llistat de peticions lliurat dimecres, el president català va avisar Rajoy que «el temps que es passa sense prendre decisions té un cost per al ciutadà» i la Generalitat «no deixarà d'exigir que es restitueixi» aquest cost.

Va assenyalar que no hi haurà una segona llista perquè pretén que els punts de dimecres «tendeixin a zero», ja que espera que, o bé es compleixin o que, si es produeix un «reiterat incompliment», Catalunya no segueixi «dos anys» esperant en el «marc autonòmic».

Puigdemont va negar que la de dimecres fos l'última reunió amb Rajoy, amb el qual s'ha emplaçat a tornar-se a veure si és investit president, però va recalcar que el que no hi haurà és una «segona llista» perquè «voldria dir que han passat dos anys sense complir cap punt i seria una situació inacceptable».

El dirigent convergent va explicar que Rajoy es va comprometre a estudiar la seva demanda que no recorrin al Tribunal Constitucional mesures de la Generalitat que afectin els ciutadans, com les de pobresa energètica.

Quant al sistema de finançament, va avisar que la flexibilització del dèficit es pot arribar a «no notar» perquè va apuntar que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es podria descomptar «no sé quin deute» i reduir així l'import final per a Catalunya. «L'experiència ens diu que, de les relacions amb Montoro, ens esperem el pitjor, no regala res» i «menys a les portes d'unes eleccions», va afegir. Amb relació als Pressupostos, el president català va assegurar que no inclouran més impostos, llevat d'algun tribut associat a la llei de canvi climàtic perquè descarta «asfixiar més» els ciutadans.

Eleccions espanyoles

El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, va assegurar ahir que unes noves eleccions generals representarien a Catalunya una «oportunitat per reafirmar» el full de ruta independentista. Homs va assenyalar que, mentre que per a les forces polítiques estatals la repetició de les eleccions suposaria un «fracàs» per la impossibilitat de formar Govern, «des de la perspectiva catalana serien unes eleccions d'un cicle nou».