Els antiavalots que Interior va apartar per ocultar informació dels seus moviments a la vaga general del 14-N van alimentar ahir les sospites sobre els dos mossos acusats de ferir Ester Quintana, en assenyalar-los com els únics que van actuar des del lloc en què la manifestant va rebre el tret.

En el judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona contra el subinspector i l'escopeter acusats de rebentar un ull a Quintana amb el tret d'una pilota de goma van declarar ahir com a testimonis diversos agents de la unitat Dragó 40 que integraven els imputats, formada per tres furgons antisturbis.

Quatre dels testimonis eren membres del furgó 414 de la unitat Dragó 40 als quals el Departament d'Interior va apartar al juliol del 2013 -amb el subinspector i l'escopeter ja imputats- per haver amagat que van actuar a prop del lloc en el qual Ester Quintana va caure ferida.

Els agents van explicar que, si bé es van situar en paral·lel a la furgoneta Dragó 40 en la qual viatjaven els imputats quan Quintana va rebre el tret, la seva intervenció en aquell lloc va ser mínima, ja que es van limitar a baixar del vehicle i a tornar a pujar després d'adonar-se que el subinspector ordenava tornar al cotxe.

Els antiavalots expedientats van afegir que la seva actuació va ser fugaç, en un lapse de tan sols 15 o 20 segons, mentre van situar els agents acusats com els primers que van arribar al lloc i, per tant, els únics que van tenir temps d'actuar al xamfrà des del qual Quintana va assegurar haver rebut el tret.

La versió d'aquests testimonis corrobora el relat de la mateixa Quintana, que la setmana passada va exposar davant el tribunal que el mosso d'esquadra al qual va veure amb una escopeta a la mà, segons abans de rebre l'impacte a l'ull, havia baixat de la primera de les furgonetes que va arribar a la confluència entre el passeig de Gràcia i la Gran Via de Barcelona.

Entre els antiavalots del furgó 414 que ahir van declarar com a testimonis figura el caporal de la unitat, que a més de ser apartat per ocultar els seus moviments el 14N va admetre, a preguntes de la defensa, que el l'han expedientat per disparar projectils de precisió «no informats i fora del protocol».

El caporal va insistir que la intervenció dels seus agents va ser molt ràpida -«un puja i baixa», va precisar- i va assegurar que el seu escopeter no va arribar ni tan sols a baixar amb l'arma, atès que s'havia queixat de mal d'esquena a causa de les hores de treball acumulades en la jornada.