La Universitat de Barcelona (UB) ha iniciat els tràmits per revisar la concessió del títol de doctor en Ciències Socials a Marc Guerrero, líder del sector liberal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Així ho apuntava en la seva edició d'ahir el diari El País, que assenyalava que la decisió de la universitat sorgeix arran d'un estudi elaborat per una comissió tècnica impulsada pel rector Dídac Ramírez, que ha acreditat que el convergent va copiar, "literalment", quatre pàgines d'un llibre, a més d'apropiar-se d'una "part essencial" de la seva estructura argumental. El denunciat és Jaume Urgell, autor de l'obra plagiada i que ha estat querellat per Guerrero per injúries.

La UB va iniciar les investigacions pertinents del cas el desembre passat, després de rebre la denúncia d'Urgell, màster en Polítiques Públiques per la Universitat de Harvard i autor del llibre Donar protagonisme a Catalunya, i va presentar els resultats finals el passat 15 de febrer. En aquest cas, el denunciant apuntava que el líder de CDC, que va rebre la qualificació de Cum Laude pel seu treball, havia plagiat "paràgrafs sencers" del seu llibre. No obstant això, la principal crítica d'Urgell no era aquesta, sinó que apuntava a l'apropiació, per part de Guerrero, de l'anàlisi que ell havia elaborat en el seu llibre sobre l'acció exterior de la Generalitat seguint un model del politòleg nord-americà Graham Allison.

La tesi de Guerrero, "La identita en l'actuació exterior subestatal", comparava les relacions internacionals de la Generalitat i les de l'estat estatunidenc de Washington, per la qual cosa les parts copiades tindrien, segons el demandant, un "paper clau" en la tesi doctoral atès que formen part del nucli essencial de l'obra.