L'Assemblea General Ordinària de l'Assemblea Nacional Catalana va aprovar ahir un full de ruta 2016-2017 en el que es va comprometre a demanar "unitat política" i no la "llista única independentista" si s'han de repetir les eleccions generals al proper mes de juny.

Durant l'acte, que es va celebrar al pavelló del Nou Congost de Manresa amb la participació d'una mica més de 2.000 socis, es va fixar per al proper 14 de maig la data de les eleccions internes en les que seran renovats quinze membres del secretariat nacional i es decidirà, de retruc, qui presidirà l'entitat. En aquest sentit, les bases de l'ANC han modificat els estatuts per agilitar el funcionament, però menys del que es preveia, perquè la possibilitat que el president de l'entitat sigui elegit de forma directa a les eleccions internes ha estat desestimada, si bé el Secretariat Nacional serà ampliat a 77 membres i no es permetrà als seus integrants la reelecció per més de tres mandats.

Les votacions de les esmenes al full de ruta van evidenciar, segons va dir el president de l'entitat, Jordi Sànchez, per intentar negar que hi hagi tensions internes dins de l'Assemblea, que aquesta entitat "és plural", perquè el text de la ponència i els estatuts aprovats són en gran part els que volia l'actual cúpula però, en canvi, la "llista única" independentista ha estat rebutjada.

Sànchez, que va subratllar que en aquests moments s'ha entrat en "el trajecte final" del procés, va avalar la possibilitat que dins del full de ruta sobiranista es prevegi "una DUI" (declaració unilateral d'independència) en assenyalar que "si podem ho farem amb les urnes i sinó ho farem amb el mandat del 27S", i va animar als representants institucionals, entre els quals hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a "no tenir por" a desobeir a l'Estat. "Que no els tremolin les cames davant les actuacions de l'Estat i les possibles denúncies de l'Audiència Nacional i continuin endavant amb el procés", va apuntar.

"El nostre adversari, l'Estat, no ens pot guanyar la partida. Li hem guanyat a les urnes i li hem guanyat al carrer", va declarar el president de l'ANC abans de de dirigir un comentari concís a l'Executiu estatal: "Si les institucions espanyoles tenen coratge democràtic que ens deixin fer un referèndum per explicar ben clar al món que hi ha una majoria a favor de la inedependèndcia. Als catalans no els fan cap por les urnes".

Representació política

En la "fila zero" de l'assemblea hi figuraven representants de CDC -Jordi Turull i Lluís Maria Corominas-, ERC -Isaac Peraire i Laura Vilagrà-, de la CUP -Albert Botran- i de Demòcrates de Catalunya -Toni Castellà-, però també hi havia polítics d'altres formacions no independentistes com Catalunya Sí que es pot.

L'acte es va iniciar amb un emotiu homenatge a Muriel Casals, que va ser presidenta d'Òmnium Cultural i diputada de JxSí i va morir el passat 14 de febrer després de patir un accident.