El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, està "encantat" amb les negociacions per desencallar el trasllat de la Model i de Trinitat Vella. Durant una celebració republicana als Jardinets de Gràcia, Bosch va celebrar que es posi la ciutat per davant de les disputes entre partits i competències per aconseguir el tancament de les presons l'endemà de la reunió entre la Generalitat i el consistori. Aquest compromís, necessari perquè ERC voti "sí" a uns nous pressupostos, s'ha aconseguit després que Esquerra forcés la negociació pressupostària.

D'altra banda en el mateix acte, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello va defensar la proposta del seu govern perquè la plaça Joan Carles I recuperi "el nom popular, el nom barceloní de tota la vida de Cinc d'Oros". Segons Pisarello, "les èpoques han canviat" i el debat sobre la simbologia de la ciutat "no pot ser un tabú" i s'ha de fer "sense por". "La Barcelona de 2016 és una ciutat desacomplexada i sense por que ha de poder recuperar el debat sobre la seva memòria i els seus valors", va afirmar Pisarello, que va destacar que la proposta és oberta i s'ha de consensuar amb la resta de partits als consells de districte.

Alfred Bosch va assegurar que va ser Esquerra qui va proposar acabar amb els noms borbònics al nomenclàtor de la ciutat i va demanar que es modifiqui en onze casos més. La plaça va adquirir el nom de Joan Carles I l'any 1981, després de l'intent de cop d'Estat d'Antonio Tejero i d'una desfilada militar a Barcelona, segonsva recordar Pisarello. En canvi, el nom de Cinc d'Oros és molt anterior.