Els possibles noms de la nova macroregió que engloba, des del gener, Perpinyà i Montpeller ja estan oficialment sobre la taula. El Consell Regional va confirmar ahir Occitània-País Català com una de les cinc denominacions que aniran a votació popular entre el 9 de maig i el 10 de juny.

Hi podran prendre part els majors de 15 anys que visquin a la zona o bé que hi acreditin vincles, com és el cas de la diàspora nordcatalana, va apuntar el conseller regional Gerard Onesta.

En canvi, s'ha volgut evitar l'accés a la votació als catalans. I és que per a votar, caldrà tenir un telèfon francès. Per al tinent d'alcalde de Perpinyà, Brice Lafontaine, aquesta decisió respon a les crides del sector catalanista a una participació massiva des de Catalunya per fer guanyadora l'opció Occitània-País Català.

Els altres noms que estan sobre la taula per designar la nova macroregió són: Occitània, Pirineus-Mediterrània, Llenguadoc i Llenguadoc-Pirineus que competiran en la votació popular.

Inicialment cap nom feia referència explícita a la catalanitat. Un consell de savis, batejat com a Comitè del Nom, va rebre l'encàrrec de buscar denominacions que s'adaptessin a la història, els costums i la cultura de l'àrea administrativa en qüestió.

Després de mesos d'entrevistes amb càrrecs electes i associacions, van presentar un informe amb vuit propostes, que obviaven els termes català, Catalunya o Països Catalans.

El sector catalanista va denunciar-ho i el Consell Regional va optar a darrera hora per canviar l'opció d'Occitània-Rosselló per la d'Occitània-País Català.