L'Ajuntament de Barcelona imposa les primeres sancions a societats immobiliàries per incomplir la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, aprovada al juliol de l'any passat, i no oferir lloguer social a famílies vulnerables.

Concretament, el consistori va sancionar dues immobiliàries que van desnonar famílies vulnerables per impagament sense oferir prèviament l'opció del lloguer social. L'Ajuntament es va fer càrrec de la reubicació de les famílies afectades i va iniciar expedients sancionadors contra els infractors, que poden arribar a multes de fins a 90.000 euros.

Un dels casos se situa al barri del Carmel i implica la societat Intacsa Integral de Actividades, que va demandar l'impagament del lloguer sense haver ofert prèviament l'opció d'un lloguer social a la persona afectada, que es trobava en risc d'exclusió residencial. La regidoria d'Habitatge va demanar a la societat que oferís una alternativa de lloguer social a la persona afectada donada la seva situació de precarietat però la immobiliària va continuar el procediment per desnonar el llogater.

L'altre cas es va produïr al barri d'Horta, amb la societat Fincas Flash, que tampoc va oferir la opció de lloguer social com a alternativa a un procés de desnonament quan la persona va deixar de pagar les quotes del lloguer del seu domicili. Aquesta societat també va rebre un advertiment de la regidoria d'Habitatge, ja que la persona es trobava en perill d'exclusió residencial, però igualment la societat va continuar amb el procés de desnonament i la persona afectada amb la seva família van ser reubicades a través de la Mesa d'Emergències Socials.

A més, la Unitat Contra l'Exclusió Residencial (Ucero) ha localitzat un cas greu d'infrahabitatge, en què l'empresa llogava parts de 15 metres quadrats d'una finca a una desena de famílies, sense complir les condicions d'habitabilitat, cosa que pot comportar una multa de fins a 900.000 euros. Segons el consistori, en aquesta finca hi vivien una desena de famílies que pagaven lloguers d'entre 400 i 500 euros mensuals cadascuna per petits espais que incorporen lavabo, cuina i dutxa. L'Ajuntament ha iniciat un expedient per declarar la situació d'infrahabitatge i prohibir aquest ús a la finca.