Ester Quintana, que va perdre un ull per l'actuació policial durant la vaga general del 14-N del 2012, va afirmar ahir davant el tribunal que la situació aquell dia era de por: «Vaig veure un mosso armat, em vaig girar i vaig rebre l'impacte».

Quintana va declarar ahir a la segona sessió del judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona contra un subinspector i un escopeter de la unitat antidisturbis dels Mossos, acusats de disparar la pilota de goma que la va deixar cega d'un ull quan tornava a casa després de la manifestació per la vaga general.

La manifestant va relatar davant el tribunal que al passeig de Gràcia de Barcelona, on va caure ferida, no hi havia cap tipus d'aldarull, sinó que la gent es retirava «tranquil·lament» de la protesta, fins que van arribar grups de persones corrent procedents de zones conflictives i, seguidament, diversos furgons dels antiavalots a gran velocitat.

«La sensació era de por», va evocar Ester Quintana, que va assegurar que va optar per creuar la vorera del passeig de Gràcia de Barcelona en percebre una «situació perillosa», al mateix temps que veia aturar-se diversos furgons dels Mossos, d'un del qual va baixar un agent «amb una arma» a la mà quan el vehicle ni tan sols s'havia aturat completament.

«Em vaig girar per veure si veia el Lluís (el seu company), el vaig veure a ell i els policies i llavors vaig rebre l'impacte», va relatar Quintana, que va afegir que va escoltar dues detonacions procedents de la zona on eren els agents -«pum, pum», va dir- i de forma «immediata» va caure a terra ferida.

«Lluís, m'han tocat», va avisar Ester Quintana al seu company, al qual va preguntar «tinc ull?» i va rebre un «no ho sé» per resposta.

Quintana, que després de caure ferida va ser atesa per un guàrdia urbà i després traslladada a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona en ambulància, ha estat operada en sis ocasions de l'ull esquerre i és possible que se la sotmeti a una altra intervenció quirúrgica del dret perquè tots dos resultin més semblants, ja que el lesionat ja no suportaria més reconstruccions.

La manifestant, que l'any passat va ser indemnitzada amb més de 260.000 euros per la Generalitat, encara que Interior segueix sense admetre que el 14N es van disparar pilotes de goma, va explicar que el Departament, que el 2012 dirigia Felip Puig, no es va posar en contacte amb ella fins que Ramon Espadaler va ser nomenat conseller.

Segons el seu relat, el conseller li va trucar per telèfon i li va dir que li sabia «molt greu» el que li havia passat, però que la seva «posició institucional» li impedia dir-ho públicament.

Quan, després d'Espadaler, Jordi Jané va assumir la conselleria d'Interior, també va trucar per telèfon a Quintana, es va reunir amb ella personalment i li va demanar disculpes.

A més de les seqüeles estètiques que arrossega, la dona va explicar que té problemes per respirar, per calcular les distàncies i les profunditats -cosa que li dificulta un gest quotidià com omplir un got d'aigua-, a més que es copeja sovint a la part esquerra del cap.

Quintana ha estat en tractament psiquiàtric arran dels fets i ha estat de baixa 562 dies, fins que finalment se li ha concedit la invalidesa permanent.

La Fiscalia demana dos anys de presó i quatre d'inhabilitació en l'exercici de la professió per als dos mossos, E.C.P. i Ll.B.B., acusats d'un delicte de lesions per imprudència greu, mentre que l'advocada de Quintana sol·licita per a tots dos una pena de nou anys de presó i d'inhabilitació, en entendre que la seva actuació va ser dolenta, atès que els agents eren conscients del mal que podien causar en disparar.

Els testimonis

En la segona jornada del judici hi va declarar també Lluís C., parella d'Ester Quintana que l'acompanyava el dia dels fets i que va assegurar que va escoltar dos trets i un «cop fort» abans que la manifestant quedés ferida.

Segons el seu relat, Quintana es va girar cap a ell i li va dir «m'han tocat», després de la qual cosa va mirar cap als furgons policials pròxims i assegura va veure un antidisturbi esgrimint una «arma llarga» a la mà, escopeta amb la qual es disparen les pilotes de goma i també les salves. «La ferida de l'Ester era blanca i ja no tenia ull, al segon estava sagnant», segons Lluís C.

Una altra de les testimonis d'ahir va ser una càmera de Gràcia TV que va gravar un vídeo en el qual s'escolten dues detonacions i, tot seguit, se senten crits procedents del lloc en què Quintana va caure ferida. La testimoni va assenyalar que va posar en marxa la càmera quan va sentir les detonacions, la va parar i un instant després la va tornar a encendre per gravar Ester Quintana, caminant passeig de Gràcia avall i cobrint-se la cara, una vegada rebut l'impacte.