12 de abril de 2016
12.04.2016

Quintana: "Desitjo que es faci justícia"

El judici contra dos antiavalots per la pèrdua d'un ull comença a l'Audiència amb el visionat de diversos vídeos

12.04.2016 | 16:23
Ester Quintana, a l´arribada del jutjat tot i que no va poder accedir a la sala de vistes.

La secció tercera de l'Audiència de Barcelona jutja des d'ahir el ?subinspector i l'escopeter dels Mossos d'Esquadra acusats de disparar la bala de goma que va deixar cega d'un ull a Ester Quintana al final de la manifestació per la vaga general del 14 de novembre del 2012.
Quintana va assegurar ahir al migdia que no té cap voluntat especial perquè els dos mossos antiavalots jutjats ingressin a presó, sinó que "es faci justícia".
Després de la primera sessió del judici a l'Audiència, Quintana va valorar positivament el fet que s'arribi a judici, en nom de totes les víctimes d'actuacions policials que no hi han pogut arribar, i va considerar que el "judici públic" i moral ja el té guanyat. Ara vol que les nou sessions de judici serveixin per aclarir la veritat i si es demostra que els dos agents "no saben fer la seva feina" no tornin a treballar com a antiavalots.
En el judici, la fiscalia demana dos anys de presó i quatre d'inhabilitació, per lesions imprudents, mentre que l'acusació particular demana nou anys de presó i nou d'inhabilitació per lesions amb pèrdua d'òrgan principal.
Les defenses demanen l'absolució al·legant que és impossible, per trajectòria física, que els seus clients disparessin el projectil que va impactar contra Quintana i apunten que podria haver estat un tercer agent, que va disparar un projectil viscoelàstic, el casquet del qual va ser trobat per la Guàrdia Urbana prop del lloc dels fets.
El judici va despertar una gran expectació mediàtica i alguns problemes tècnics amb el so de la sala de vistes. Mossos d'Esquadra antiavalots van desplegar un ampli dispositiu a l'edifici de l'Audiència de Barcelona en previsió de possibles manifestacions contra els policies. De fet, als dos agents acusats se'ls va permetre esquivar la premsa en entrar i en sortir de l'edifici.
Quintana va rebre el suport d'afectats pel cas 4-F, un cas de suposada mala praxi policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona. La seva advocada, Laia Serra, va mostrar la importancia d'haver arribat a judici després de les dificultats posades pel "corporativisme" dels Mossos i pel fet que la policia tingués tota la informació sobre els fets, però confia en la justícia. També va voler justificar la diferència de petició de pena entre ella i la fiscalia, en considerar que l'acció dels acusats no va ser una imprudència, sinó una acció amb dol eventual, assumint les possibles conseqüències que podia tenir un tret amb bala de goma.
Quintana ja va arribar a un acord de responsabilitat civil amb Interior, quan el conseller ja era Jordi Jané, que la va indemnitzar amb més de 260.000 euros, però vol arribar al fons de la veritat per descobrir els autors del tret.
L'advocada de Quintana va intentar que la seva clienta, que declararà avui, pogués entrar a la sala de vistes durant la primera sessió del judici, però la fiscalia i les defenses s'hi van oposar, i els magistrats ho van rebutjar.

Els vídeos del 14-N
Durant la sessió també es van visionar diversos vídeos gravats per càmeres de seguretat i manifestants en aquella vaga on es poden veure algunes protestes i també els instants en que es va produir la lesió de Quintana al Passeig de Gràcia, tot i no veure's clarament l'impacte a la víctima ni que els Mossos disparessin pilotes de goma.
La sala va voler veure les imatges de les circumstàncies en què va caure ferida Quintana per situar-se al lloc i el moment en què va ocórrer l'incident, abans de començar els interrogatoris dels acusats i els testimonis que al llarg de les pròximes tres setmanes desfilaran davant el tribunal.
Els vídeos que es van examinar van ser aportats per ciutadans i mitjans de comunicació que van prendre imatges de la manifestació, que acabava d'acabar quan Quintana va quedar ferida, així com de la càmera de vigilància d'una oficina bancària pròxima al lloc de l'incident.
Segons mostren els vídeos, en els instants previs a l'accident nombrosos ciutadans caminaven tranquil·lament pel passeig de Gràcia de Barcelona, sense que actuessin grups d'esvalotadors ni es produís cap enfrontament amb les forces de seguretat. Les imatges proven que, entre els manifestants que es retiraven de la marxa, diversos furgons antiavalots dels mossos van irrompre a gran velocitat pel passeig de Gràcia, moment en què s'escolten trets.
L'absència d'incidents en els moments en què Quintana va quedar ferida és clau per determinar l'oportunitat i proporcionalitat de l'actuació policial: la Fiscalia assenyala en el seu escrit d'acusació que els agents acusats van disparar la pilota de goma "malgrat que no existia cap risc per a la seva persona, per a la resta d'integrants de la unitat, ni per a tercers".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook