En l'acte nacional del Dia de les Esquadres d'ahir -quan també va començar el judici del cas Quintana-, el comissari en cap va voler recordar que va reconèixer públicament tenir "pocs dubtes que la lesió la va causar el cos de Mossos d'Esquadra". "Li vaig demanar perdó i també a totes aquelles persones a qui hem provocat lesions o patiments com a conseqüències d'accions policials", va assenyalar el comissari en cap, que va donar suport al sotsinspector i l'escopeter que compareixen davant el tribunal per, segons Trapero, "defensar la seva innocència".

"No seré jo qui m'entesti en posicions corporativistes, poc transparents o de no rendició de comptes", va dir Trapero, que també va demanar "vigilar respecte a la banalització de la presumpció d'innocència, els judicis mediàtics i les condemnes exprés".

Trapero va defensar els Mossos en diversos fets del darrer any, com la mort d'una persona en caure d'un balcó a Salou o els robatoris de coure. "Hem hagut de tornar a demostrar que no som una mena de diablets amb ba?nyes i cua", va manifestar el comissari.

També va demanar deixar la Policia al marge del "debat polític" tot i que va assegurar que els Mossos acompanyaran la societat a la qual serveixen. El comissari en cap va puntualitzar que la "distància" que reclama els Mossos no significa ser "cecs ni autistes del moment polític". "Caminem de manera irreversible cap a un nou futur i no farem altra cosa que el que ens pertoca, acompanyar en aquest camí la societat a la qual servim per protegir-la", va afirmar.

Trapero va agrair la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el Dia de les Esquadres. Ha estat la segona vegada que un president ha assistit en aquest acte després que ho fes Artur Mas el 2014. Per al comissari en cap, és una mostra que els Mossos d'Esquadra formen part de les "prioritats" del Govern i va destacar la "sensibilitat" de Puigdemont cap als reptes policials i de seguretat.

Per la seva banda, el president de la Generalitat va expressar que els Mossos són "una vàlua fonamental per donar a aquest país allò que aspira i perquè, a través de la seguretat, esdevingui cada dia un país més lliure". Així vaconcloure Puigdemont el discurs en l'acte nacional.

El president de la Generalitat va agraïr a Trapero el "compromís de lleialtat" que li va ratificar davant els centenars de persones que van omplir l'Auditori del Fòrum i va subratllar que és una lleialtat "recíproca".

També es va comprometre a "lluitar" perquè els Mossos formin part "de ple dret" en els organismes estatals i internacionals contra el terrorisme, una demanda en la qual havia insistit el conseller d'Interior, Jordi Jané.??