L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va ser ahir rebuda formalment pel president del Congrés, Patxi López, tres anys després de ser desallotjada del ple de la Cambra i retinguda per la policia durant uns minuts, per proferir insults als diputats que debatien una ILP contra els desnonaments. Colau, aleshores era presidenta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), es mobilitzava per tres mesures que considerava "de mínims": la dació en pagament retroactiva, la moratòria per a tots els desnonaments d'habitatge habitual i el lloguer social dels habitatges buits en mans de les entitats financeres.

D'aquestes mesures, la primera continua sent il·legal -encara que Podem la porta en el seu programa electoral- i les altres dues les aplica la mateixa Colau a l'Ajuntament de Barcelona, igual que els alcaldes d'altres ciutats i altres formacions polítiques.

En la seva reunió amb Patxi López, l'alcaldessa va canviar impressions sobre el moment polític actual; un "moment de canvi, de més pluralitat política que mai, de fi del bipartidisme" -va dir-, en el qual les forces d'esquerres no poden "abandonar", sinó que han d'actuar amb "generositat" i "valentia".

Prèviament a la visita al Congrés, Colau va assistir a un esmorzar informatiu a Madrid amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, i el líder d'IU, Alberto Garzón. En el transcurs de la seva conferència, l'alcaldessa de Barcelona va retreure al Govern del PP que "judicialitzi" els problemes en lloc de buscar-los solució, com ha fet en recórrer al Tribunal Constitucional la prohibició de la Generalitat de tallar el subministrament de llum i gas per manca de pagament a persones vulnerables. L'alcaldessa considera negatiu que el Govern central "recorri sistemàticament" decisions de la Generalitat i en aquest cas en un assumpte que protegeix un dret bàsic de les famílies més vulnerables. Per això, va emplaçar el Govern a no "judicialitzar" els problemes en lloc de buscar solucions polítiques.

L'alcaldessa de nou va oferir al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, la seva ajuda i col·laboració perquè "compleixi els seus compromisos" d'acollida de refugiats i pugui dur-se a terme la reubicació de milers de persones evitant tragèdies com la d'Idomeni.

Colau també va sortir al pas de les informacions que qüestionen la seva política de nomenaments a l'Ajuntament de Barcelona, i va assegurar que si d'alguna cosa se la pot acusar és de "ser més transparents" que mai en la gestió de concursos i contractacions.