La directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech, s'ha mostrat "preocupada" davant dels infractors reincidents i ha reconegut que el permís per punts "no funciona" per reduir aquest grup. En una entrevista a l'ACN, Doménech ha apostat per analitzar el perfil d'aquests conductors, que sovint cometen més d'una infracció, i implementar "mesures més efectives".

Doménech considera que el permís per punts, que aquest estiu complirà deu anys, ha estat "fonamental" per al canvi de la sinistralitat viària a l'estat espanyol i funciona per a la majoria de conductors, però que no "està sent efectiu" per als temeraris i reincidents, ja que no n'aconsegueixen "un canvi d'actitud".

Es tracta de conductors que han perdut el permís o bé que repeteixen conductes temeràries, com conduir havent begut o superar la velocitat permesa. El 2015 es van denunciar 8.345 casos per conduir sense permís, 274 més que el 2014. D'aquests, 5.191 van ser per la pèrdua total dels punts; 2.254 per conduir sense haver obtingut mai el permís i 900 per fer-ho amb el permís suspès judicialment o administrativament.

Davant aquesta situació, la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària ha aprovat crear un grup de treball específic per trobar mesures efectives i realment dissuasives. El grup també es proposa estudiar-ne el perfil d'aquests conductors, ja que moltes vegades cometen més d'una infracció, com per exemple conduir sense permís, sense cinturó i havent begut. La intenció és que el grup es constitueixi i comenci a treballar abans de l'estiu.

Els accidents a Fornells de la Selva (Gironès) el gener -on va morir una noia de 25 anys i en què el conductor de l'altre vehicle anava begut, sense carnet i havent tingut un accident hores abans- i a Pont de Molins (Alt Empordà) dissabte passat -amb set víctimes mortals i en què el conductor del cotxe amb matrícula francesa tenia el permís retirat- han evidenciat en les darreres setmanes el perill que representen aquests infractors a la carretera.

La directora del SCT ressalta que el permís per punts "ha estat i és molt efectiu per a la gran majoria dels conductors". "Hi ha un abans i un després en la sinistralitat", rebla. Bona part de les persones que han perdut punts els recuperen amb el pas del temps en no tornar a infringir les normes o en els cursos de sensibilització. El 2015, un total de 15.917 persones van passar per aquestes cursos que permeten recuperar el permís, punts o rebre formació addicional.

Doménech demana conèixer situacions mèdiques sense vulnerar la intimitat dels pacients

Doménech considera que les autoritats de Trànsit haurien de tenir "més informació per part dels metges" de les persones que, per raons mèdiques, no haurien de conduir . També subratlla la necessitat que els professionals mèdics informin els pacients dels perills que comporta agafar el vehicle si es pateixen determinades malalties o s'han pres medicaments. La màxima responsable de Trànsit demana explorar "una modificació" legal per obtenir aquestes dades en un "equilibri entre el dret a la intimitat i a la mobilitat segura".

La directora de Trànsit creu que les autoritats haurien de tenir "més coneixement" sobre la situació mèdica d'un conductor quan obté o renova el permís però, també, durant els anys que hi ha entre aquests moments. "Una persona que s'acaba de treure el carnet no l'haurà de renovar fins al cap de deu anys. És un període llarg en què pot patir una malaltia o rebre un tractament que incideix en la conducció", afirma.

Doménech també aposta per aplicar "de manera molt proactiva" les limitacions que permet la llei a l'hora de renovar el permís, com la conducció acompanyat, de dia o en una determinada zona. Un altre dels temes estratègics, sobretot de cara al futur, són els vehicles proveïts de mecanismes automàtics que permeten completar limitacions físiques.

"Incidir molt més" per sensibilitzar les empreses de transport sobre les aptituds dels conductors

En aquest debat que s'ha posat sobre la taula pel que fa a les dades mèdiques, Doménech identifica un col·lectiu especial, el dels professionals del transport, i aposta per "incidir molt més" en la sensibilització de les empreses de transport, tant de viatgers com de mercaderies, sobre la importància de les condicions psicofísiques dels conductors.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va llançar aquesta proposta perquè Trànsit conegui quines persones no poden conduir per raons mèdiques la setmana passada. Després de l'accident d'un autocar a Freginals (Montsià) del passat 20 de març, en què van perdre la vida 13 persones, el Govern ha obert un període d'anàlisi per millorar "la seguretat dels usuaris del transport que depenen de persones que només poden realitzar el servei en condicions amb un estat de salut idoni". En aquesta reflexió, també es vol tenir en compte el debat originat després de la tragèdia de Germanwings.

Promoció de l'ús del cinturó de seguretat

Doménech creu que han de "tornar a incidir en la importància" de l'ús del cinturó de seguretat. "Potser no és suficientment coneguda l'obligatorietat de portar el cinturó per als usuaris d'autocars", admet la directora del SCT. Tots els autocars matriculats a partir del 2007 han de portar cinturons de seguretat que s'han d'utilitzar en trajectes de llarg recorregut. La responsabilitat de cordar-se'l recau en els propis usuaris i les empreses de transport estan obligades a promoure'n l'ús amb cartells indicatius, pictogrames als seients i les indicacions verbals del personal. Trànsit planteja dur a terme accions informatives adreçades als usuaris d'autocars i també a les empreses de transport.

Més educació i sensibilització davant factors de risc recurrents, perills nous i un cert "relaxament"

261 persones van morir el 2015 en accidents de trànsit a Catalunya, en zona urbana i interurbana; una xifra que representa un augment del 13,5% respecte al 2014. En aquest repunt de la sinistralitat viària després d'anys de tendència a la baixa, Doménech identifica factors de risc nous i altres contra els quals fa anys que combaten les autoritats del Trànsit. Fins i tot hi ha hagut "un relaxament" de determinades conductes com en el consum d'alcohol i drogues o no utilitzar el cinturó de seguretat, admet.

Més que "endurir les sancions", la màxima responsable de Trànsit aposta per "aplicar la llei per evitar les conductes temeràries", pels controls preventius i per l'"educació" i la "reeducació" viària, així com la "sensibilització de la incompatibilitat de determinades conductes amb la seguretat viària".

Un altre dels cavalls de batalla del Departament d'Interior és l'ús del mòbil al volant que provoca greus distraccions i per això s'han intensificat els controls per "aire i per terra", en paraules del conseller el febrer passat. L'helicòpter del SCT ha començat a prioritzar els controls per detectar i sancionar l'ús del mòbil al volant. El 37,6% dels accidents amb víctimes el 2015 van tenir un sol vehicle implicat, la meitat dels quals van ser de motoristes, un altre dels col·lectius més vulnerables.

Tot i aquest augment de la sinistralitat, Domènech s'ha mostrat confiada que podran complir el compromís europeu de reduir-la un 50% el 2020 respecte al 2010 amb l'horitzó d'una sinistralitat zero el 2050.