El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va assegurar ahir dissabte que la sentència del Tribunal Constitucional contra el decret de pobresa energètica "no tindrà cap conseqüència" i que Catalunya tindrà "una norma per lluitar contra la pobresa energètica" en qualsevol escenari. En una entrevista al programa "Via lliure" de RAC1, Baiget va explicar que el problema de la pobresa energètica "no és del sector elèctric, sinó de l'àmbit social, i Catalunya té plenes competències i pot legislar en aquesta matèria".

El conseller deixa clar que, a dia d'avui, els consumidors vulnerables a Catalunya segueixen protegits perquè està en vigor la Llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, aprovada el juliol de 2015. Baiget recorda que el Govern de Catalunya va aprovar, el desembre de l'any 2013, un decret "amb les primeres mesures per a la protecció dels consumidors en situació de vulnerabilitat davant la interrupció dels subministraments bàsics". Com que aquesta norma va ser cautelarment suspesa pel TC degut a un recurs del govern de l'estat, el desembre de 2014 es va aprovar una nova llei per "mantenir aquesta protecció i crear un Fons de Solidaritat Energètica, que també està cautelarment suspesa pel mateix motiu", continua.

El conseller ha detallat que la vigent Llei de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, aprovada el 2015, està "en l'habitual procés de negociació entre el Govern de Catalunya i el de l'Estat, en un tràmit previ a qualsevol al recurs d'inconstitucionalitat". Finalment, el conseller lamenta "que l'Estat fa servir la llei i determinats conceptes, com unitat de mercat, com a instruments per evitar que Catalunya utilitzi les seves competències en tots els àmbits". "Aquest cas és una prova que la voluntat recentralitzadora del Govern de l'Estat acaba tenint efectes en el dia a dia de les persones", va concloure.