El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar ahir que s'ha posat en contacte amb els presidents de cinc autonomies més per fer front al pla del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, per corregir el dèficit de les comunitats.

En la clausura del Congrés de la UGT de Catalunya que es va celebrar a Terrassa, Puigdemont va explicar que ha trucat els presidents de les Balears, la Comunitat Valenciana, Aragó, Extremadura i Andalusia per expressar que Catalunya «estarà al costat» d'aquestes comunitats que «patiran» noves retallades.

Montoro ha començat a actuar per corregir el dèficit de les comunitats i, per això, va enviar el dijous passat una carta a 12 governs autonòmics perquè en 15 dies concretin els seus plans, cosa que va provocar la resposta, a vegades irada, de la majoria de les autonomies. Puigdemont, igual que va fer dijous el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va qualificar «d'inacceptable» la petició de congelació de despesa del ministre d'Hisenda. «Totes les mesures de recuperació estan en risc i això té un nom, que és el de Montoro, però en realitat és un sistema al qual representa aquesta persona que posa en risc la potencialitat del creixement de les empreses i la consecució dels drets laborals», va declarar.

La resposta de l'Estat

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va prometre ahir «diàleg» del Ministeri d'Hisenda amb les comunitats autònomes que van incomplir els objectius de dèficit al 2015, com Catalunya, però va recordar que l'Estat reclama l'aplicació de la regla de despesa perquè té sobre la taula una recomanació de la UE que és «obligat» complir. «Procurarem fer-ho amb el màxim diàleg del ministre amb cadascuna de les comunitats afectades i veient amb la particular situació en que es troben, però no és quelcom que per al govern d'Espanya sigui una opció, perquè és un mandat europeu», va dir.

A més, va assegurar que mitjançant aquesta mesura l'executiu espanyol no demana a les comunitats autònomes que facin retallades, sinó que adoptin mesures per destinar els 10.000 milions addicionals que rebran aquest 2016 a reduir el dèficit. «Espanya està subjecta a les seves obligacions amb la UE» i per tant complir «no és una opció per al govern» i «si tenim una recomanació que diu que hem d'aconseguir que les comunitats autònomes compleixin el dèficit, nosaltres hem de traslladar aquesta posició», va dir.