El líder del PSC, Miquel Iceta, va qualificar ahir de «productiva» la reunió de dijous amb el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, malgrat la «discrepància» sobre el referèndum, i va descartar que aquesta trobada pugui servir per «desencallar» les negociacions a tres a Madrid.

En el marc de les converses per desbloquejar la formació de Govern a Espanya, Iceta i Domènech, amb els seus respectius equips, es van reunir a Barcelona en una trobada discreta de dues hores de durada, en la qual en tot cas no es va produir cap avenç concret. Sobre aquesta trobada va ser preguntat Iceta abans d'assistir al 15è Congrés Nacional de la UGT de Catalunya.

«Va ser una reunió llarga i productiva. Compartim posicions dels uns i dels altres i constatem que hi ha terrenys en els quals podem posar-nos d'acord, perquè efectivament la reforma constitucional és la palanca del canvi de les estructures de l'Estat. I constatem que hi ha algunes diferències, entre elles el plantejament d'En Comú d'un referèndum a Catalunya», va relatar.

El dirigent socialista va recalcar que aquest referèndum a Catalunya és «el punt que separa» les dues parts, però va recordar que «si el que es busca és un acord, cal buscar els punts en comú i vorejar les discrepàncies».

Preguntat sobre si confia en que aquestes converses entre el PSC i En Comú Podem puguin servir per «desencallar» les negociacions per formar Govern, Iceta va ser contundent: «No». «Hem dit que la negociació és a tres. Per tant, el que puguem treballar aquí a Catalunya pot ser una aportació positiva, però no substitueix la negociació a tres a Madrid ni la fragmenta», va deixar clar.

Per l'altra banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que la reunió va ser «molt profitosa» i va afirmar que «tant de bo hi hagués més socialistes com Iceta». El líder de Podem es va referir a aquest assumpte en una roda de premsa al Congrés.

Segons Iglesias, Iceta va demostrar una «gran capacitat de diàleg, gens freqüent donades les circumstàncies» i un «estil» que, segons el seu parer, és el «correcte» per al futur de Catalunya. «Quan un diu 'tinc una proposta però estic disposat a obrir una taula per escoltar-ne d'altres i dialogar' crec que està cedint i que això és bo en política», va dir, i va manifestar el seu desig que aquell «espai de diàleg» se segueixi desenvolupant, ja que està convençut que el futur de Catalunya depèn d'això.

Al seu costat, Domènech va explicar que el que es va produir dijous a la nit va ser una «primera reunió d'equips negociadors per desbloquejar la situació catalana», a la qual ell va portar una «proposta detallada» que van estar «comentant». Domènech va apuntar que la setmana passada el PSC els va demanar que hi hagués una «certa discreció» sobre el que estan parlant, pel que no va revelar el contingut de les converses.

Turull, molest amb la reunió

La reunió, però, no va acontentar a tothom, el president del grup Junts pel Sí, Jordi Turull (CDC), va demanar ahir al líder de Podem, Pablo Iglesias, que «no afluixi» en el dret a decidir de Catalunya, encara que va avisar que buscar un acord sobre aquest assumpte amb els socialistes «al marge» del Govern és «començar amb mal peu».

En una entrevista a TV3, Turull va qüestionar així que Iglesias, en el marc de les converses per formar Govern a Espanya, hagi derivat la carpeta del referèndum català al líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i al primer secretari del PSC, Miquel Iceta.