La moció rupturista que van acordar Junts pel Sí i la CUP va ser aprovada davant de dures crítiques per part de l'oposició. Els representants d'aquests quatre grups parlamentaris van recriminar a la Mesa que hagués admès una moció que, segons van apuntar els serveis jurídics de la cambra, entra en «conflicte amb la llei» i «atempta contra la democràcia».

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va dir que les institucions catalanes han perdut «tota credibilitat» i fan el «ridícul» amb una moció rupturista en què JxSí «s'ha agenollat» davant la CUP.

«Irresponsable» va ser el qualificatiu usat pel portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, que va acusar la Mesa «d'estar al servei» de les dues forces independentistes.

El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va denunciar de la seva banda una «provocació al sentit comú i la intel·ligència» per part de JxSí i CUP que, va dir, «viuen a Matrix», encara que va menyscabar la «validesa» de la moció: «Té el valor d'un bitllet de deu euros de Monopoly», va afegir. Just després de finalitzar el ple, Albiol va dir en declaracions als mitjans que és «una autèntica provocació al sentit comú, la lògica i la intel·ligència veure com al Parlament, amb els problemes d'aquest país, els que governen tenen com a prioritats propostes que no serveixen per a res i només provoquen més divisió».

El portaveu de Catalunya Sí que es pot (CSQP), Joan Coscubiela, va descartar que el seu grup participés en la votació en el que va qualificar d'operació de «supervivència mútua» entre JxSí i CUP per la via de «degradar» la institució del Parlament. «Prometen cada dia desobediència al Tribunal Constitucional i l'única desobediència que veiem és al Parlament i als seus serveis jurídics», va denunciar Coscubiela durant la sessió. Per això, en el moment de la votació, els diputats de CSQP es van quedar drets sense participar-hi i amb samarretes de diferents colors advocant per centrar el debat de la cambra en altres àmbits: «Drets nacionals sí, drets socials també», es llegia a la samarreta de Coscubiela.