La CUP i JxSí van registrar gairebé al límit del termini l'esmena transaccional que els permetrà aprovar conjuntament part de la moció de suport a la resolució del 9-N. Per superar les reticències legals que els havia fet arribar la Mesa, els cupaires van acceptar modificar el punt que establia el compromís amb la declaració suspesa pel Tribunal Constitucional (TC). Enlloc de «reiterar-ne la vigència i el contingut» i instar el Govern a «desatendre» la sentència del TC, com recollia el text inicial, van optar per «reiterar els objectius continguts en la declaració».

Aquest canvi permetrà que la majoria independentista aprovi bona part de la moció, polèmica en la darrera setmana per les divergències entre JxSí i la CUP. Una part d'aquestes diferències es mantenen pel que fa a l'actuació dels Mossos d'Esquadra i els càrrecs electes. La CUP vol que el Govern els insti a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional i JxSí s'hi oposa, fet pel qual hi votarà en contra.

Ni JxSí ni la CUP van decidir explicar als mitjans de comunicació el contingut de l'acord. L'esmena transaccional es va distribuïr un cop va ser registrada al Parlament, després d'unes negociacions que es van allargar pràcticament fins a les 18h, l'hora límit per presentar esmenes a la moció.

La principal variació del text és el grau de compromís legal que CUP i JxSí donen a la declaració del 9-N. Inicialment, l'esquerra anticapitalista pretenia «reiterar la seva vigència i contingut», tot i que el document havia estat suspès pel TC. El redactat no agradava a Junts Pel Sí. Els seus quatre membres a la Mesa van acceptar l'admissió a tràmit de la moció condicionant-la a un canvi de contingut per adaptar-la a la legalitat vigent i a la jurisprudència de l'Alt Tribunal, tal com va explicar el vicepresident del Parlament, Lluís Corominas. En el document original s'instava explícitament l'executiu a «no atendre el contingut de la sentència».

El nou redactat evita reiterar la vigència de la declaració suspesa: «El Parlament, atès el mandat democràtic sorgit de les urnes el passat 27 de setembre, i davant les actuacions de l'Estat, a través del Tribunal Constitucional, l'Audiència Nacional i la Fiscalia, de judicialització i persecució dels actes conseqüents amb aquest mandat democràtic, ratifica la seva ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya i, per tot això, el Parlament reitera els objectius continguts en la declaració del 9-N».

Si la diputada de JxSí i presidenta del Parlament, Carme Forcadell, considera que el nou redactat supera les traves legals que havia apuntat la Mesa, no prendrà cap determinació per fer decaure el debat sobre la moció de l'ordre del dia del Ple que comença avui.

Dos grups parlamentaris podrien encara sol·licitar conjuntament que el debat decaigués, però necessitarien aconseguir el suport de la majoria dels diputats en una votació al Ple. Tenint en compte que JxSí i la CUP representen la majoria absoluta del Parlament (72) i que han presentat conjuntament l'esmena transaccional, no sembla que aquesta via tingui possibilitats d'èxit.

L'acord entre els dos grups independentistes s'amplia a d'altres punts de la moció, que també han estat lleugerament modificats. Així, enlloc de 30 dies el Govern quedarà instat a presentar en 60 dies un informe que reculli l'estat i el pla d'execució de totes les mesures incloses als annexos de la declaració del 9-N.

L'executiu també tindrà dos mesos i no un per presentar un pla d'actuació que fomenti la participació ciutadana en la fase preconstituent del procés. A més, el Govern haurà d'incloure una partida pressupostària per finançar aquesta participació ciutadana. També en el capítol d'acords, s'ha afegit un nou punt per expressar el suport del Parlament a les iniciatives de la societat civil en aquesta fase preconstituent.

Els Mossos, fora de l'acord

Tot i que en el punt 2 de la moció, el Parlament mostra «el màxim suport a tots els ajuntaments investigats i criminalitzats per haver mostrat el suport a la declaració del 9-N», hi ha dos punts en què les negociacions dels darrers dies no han aconseguit apropar posicions entre JxSí i la CUP. Són els punts que es refereixen a l'actuació que han de tenir els Mossos d'Esquadra i els càrrecs electes davant les peticions de l'Audiència Nacional.

La CUP ha preferit mantenir intacte el redactat original. «El Parlament de Catalunya encoratja els càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'estat espanyol», és el punt que es refereix principalment a l'actuació dels ajuntaments davant dels requeriments de l'Audiència Nacional.

«El Parlament insta el Govern, d'acord amb els punts sisè i vuitè de la declaració del 9-N, a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l'estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d'Esquadra no els executi com a policia judicial», és el segon punt de desacord.

JxSí no votarà a favor de cap d'aquests punts i la CUP haurà de buscar el suport de la resta de forces parlamentàries per intentar que quedin aprovats en la moció que, amb tota probabilitat, es votarà demà al Parlament.