El Govern de la Generalitat va aprovar ahir les línies d'actuació amb l'objectiu d'implantar el vot electrònic per a catalans a l'estranger en les pròximes eleccions al Parlament, que, segons el full de ruta sobiranista, haurien de ser les «constituents» d'un nou Estat.

En la conferència de premsa posterior a la reunió del Govern català, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va assegurar que aquest servei es podrà desplegar a través de decrets dins del marc de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), malgrat que seria «desitjable» una llei electoral catalana que des de fa dècades s'encalla al Parlament.

La consellera, en tot cas, va asseverar que en el marc legal actual la Generalitat té competències per desplegar el vot electrònic i que només necessitarà la col·laboració de l'Oficina del Cens Electoral i de la Junta Electoral Central per validar les paperetes i identificar els votants.

Borràs va estimar que, abans de final d'any, la nova plataforma de votació estarà ja finalitzada i serà aleshores quan s'iniciïn les proves pilot amb l'objectiu que en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya els catalans a l'estranger ja «puguin votar amb el nou sistema».

El Govern preveu posar en marxa paral·lelament una campanya dirigida als ciutadans a l'estranger amb la finalitat d'informar-los d'aquesta nova possibilitat.

Amb aquest projecte, el Govern vol garantir «el dret de vot als residents a l'estranger, que a dia d'avui no està garantit, i evitar que passin de nou el calvari de les eleccions del 27S», va afirmar Borràs.