El diputat de Junts pel Sí (JxSí) i president de la comissió de Justícia del Parlament, Germà Gordó, aposta per definir la nova Convergència com un partit de "centre ampli" que enarbori la bandera del "sobiranisme" i en la qual tinguin cabuda militants no independentistes partidaris del dret a decidir.

En una entrevista a Efe, Gordó subratlla que CDC "necessita tornar a ser el pal de paller de la política catalana" i això passa, segons el seu parer, per no constrènyer en excés les seves fronteres ideològiques per donar així cabuda a sensibilitats diverses, situades en la centralitat i unides al voltant del dret a decidir.

Gordó, exconseller de Justícia en l'últim govern d'Artur Mas i un dels noms que sonen com a possibles candidats a liderar la Convergència refundada, opina que en aquest nou partit de "centre ampli" han de poder conviure "totes les famílies: socialdemòcrates, democratacristians, social-liberals i liberals".

Ell mateix, representant del sector democratacristià, es defineix com a "una persona clarament centrista" i, en l'enquesta interna de CDC a la militància, es va situar en el 5 en una escala ideològica on el 0 representava l'extrema esquerra i el 10, l'extrema dreta. Segons el seu parer, el nou partit "ha de ser un espai de confluència, on hi hagi un debat de les idees entre totes aquestes sensibilitats ideològiques".

Gordó opina també que la nova CDC "hauria de definir-se com un partit sobiranista, en què tinguin cabuda també els no independentistes".

Reduir-lo a un partit merament independentista, segons Gordó, seria "restar-li riquesa": "El debat de les idees serà més ric si hi ha sobiranistes independentistes i no independentistes. Als no independentistes que hi ha al partit no els hem d'expulsar".

El "límit" que tota la militància hauria de "respectar", puntualitza, és la defensa d'un referèndum perquè "el poble català pot decidir lliurement el seu futur".

"Canvis en l'estructura"

Preguntat sobre si el referèndum ha de ser la prioritat de Convergència, assenyala que "un partit sobiranista sempre té com a principal objectiu donar la veu als ciutadans perquè lliurement decideixin el seu futur".

Aquest plantejament, destaca, no implica "recular" en l'aposta per un Estat independent: "Això no està renyit amb el fet que CDC, d'una manera majoritària, hagi decidit que vol la creació d'un Estat. Però si volem ser un partit obert, no ens podem encotillar definint-nos com un partit independentista, hem d'anar més enllà", afegeix.

Quant al debat sobre les sigles, es mostra partidari de mantenir el nom de "Convergència", perquè és "la marca amb la qual s'identifica una majoria de militants i bona part de l'electorat", encara que està obert a completar-la amb altres adjectius.

Gordó, que apareix en totes les quinieles com a possible candidat a la secretaria general del nou partit, evita pronunciar-se al respecte, perquè "ara és moment de parlar dels valors, els principis ideològics i l'estructura" de la futura Convergència i ni tan sols se sap encara quin serà el disseny de la direcció.

Tot i això, es mostra "absolutament disponible" per assumir la responsabilitat que li "demani la gent" del partit: "No renuncio a res, ni tampoc opto a res", indica el diputat. En el que sí que es mulla és a proposar "canvis en l'estructura", com l'elecció a través de primàries "dels principals càrrecs del partit i els candidats als principals càrrecs institucionals electius". També defensa la "limitació de mandats, en el partit i en les institucions", la qual cosa "pot afectar gent gran i gent jove que fa molts anys que fan de diputat o regidor". A més, l'exconseller proposa un "règim d'incompatibilitats" que tingui en compte que "hi ha càrrecs del partit que són prou importants com per requerir dedicacions gairebé exclusives".

"Si continués la figura del secretari general, no hauria de ser compatible amb el fet de ser membre del Govern català, ja sigui el president o els directors generals, o amb ser president d'un grup parlamentari o alcalde d'un municipi de més de 100.000 habitants", especifica el que podria ser el nou secretari general de la Convergència refundada.