Les escoles dels Maristes de Catalunya han creat un grup extern d'experts per donar suport a les víctimes d'abusos sexuals dels seus propis professors que ja estiguin prescrits legalment. El grup de treball està format per professionals «externs, independents i amb molta experiència», segons va explicar la Fundació Champagnat, titular de les escoles, en una carta enviada a les 10.000 famílies d'alumnes per agrair la seva confiança en la institució.

En la mateixa carta també expliquen que han sol·licitat formalment al govern espanyol i al Congrés de Diputats la modificació del Codi Penal perquè no prescriguin els delictes d'abusos a menors.

La carta està signada pel president de la fundació, el germà Gabriel Villa-Real, i el director, Llorenç Claramunt, i també s'agraeix la feina dels 2.000 professionals que «amb proximitat i entrega» ajuden a transmetre els «valors maristes» de generació a generació.

El text admet que els darrers escàndols per abusos a menors per part de professors de les escoles Maristes «han posat en qüestió» la seva actuació, i per això reiteren el compromís amb «la prevenció i l'actuació contundent» davant de qualsevol vulneració dels drets dels infants.

Malestar entre les víctimes

Per altra banda, les víctimes d'abusos als Maristes van lamentar ahir les «mentides» amb les quals creuen que l'ordre intenta esquivar la seva responsabilitat en un possible encobriment i van advertir que en els casos en què les denúncies penals quedin arxivades per prescripció optaran per una demanda civil.

En declaracions als periodistes, Manuel B., el pare d'una de les víctimes de l'abusador confés Joaquim Benítez, va exigir als Maristes que diguin la veritat i va recordar que el 2011, després de portar a la Fiscalia una denúncia contra Benítez, els Maristes van acceptar l'arxiu de la causa perquè la família no va denunciar i no només van ocultar que el professor havia confessat, sinó que a més es van negar a facilitar informació als Mossos. El coordinador de l'equip de Protecció a la Infància dels Maristes de Catalunya, Raimon Novell, va assegurar dijous a la nit a TV3 que la congregació sempre s'ha posat al costat de les víctimes, encara que el cas hagi prescrit.

L'Ajuntament de Barcelona va exposar ahir que valorarà personar-se en la causa judicial a favor de les víctimes, ja que es tracta d'un centre educatiu concertat i sostingut amb fons públics.