El president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, va explicar ahir que el seu grup proposarà esmenar la moció de la CUP sobre el procés sobiranista perquè en lloc de cridar a ?desobeir el Tribunal Constitucional (TC) parli «d'obeir» el mandat democràtic del 27-S.

En declaracions a La Xarxa, Turull va recalcar que «el que hauria de moure» les dues parts és aconseguir que els 72 diputats independentistes, de JxSí i la CUP, es posin «d'acord» amb aquesta moció, admesa a tràmit per la Mesa del Parlament a condició que sigui modificada, per dissipar els dubtes legals que genera.

Turull va avançar que la intenció del seu grup és plantejar una esmena que impliqui «reafirmar la voluntat de tirar endavant el mandat democràtic dels ciutadans de Catalunya», sortit de les urnes en les passades eleccions catalanes del 27 de setembre.

En lloc dels termes que utilitza la moció, que crida a «no atendre» la sentència del TC que va tombar la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada pel Parlament el passat 9 de novembre, Turull va proposar «posar-ho més en positiu».

«Preferim parlar més en termes de voluntat de complir el mandat del poble de Catalunya que en termes de desobediència», va assenyalar Turull, que va demanar «evitar trompades» entre les forces independentistes.

Segons la seva opinió, les crides a la desobediència «tensionen» innecessàriament, per la qual cosa és preferible «parlar d'obediència al poble de Catalunya i a les resolucions del Parlament de Catalunya».

Es va mostrar, a més, favorable a defensar als ajuntaments i càrrecs electes que estan sent «perseguits políticament a través les instàncies judicials» per recolzar la declaració d'inici del procés independentista, encara que va retreure a la CUP que exigeixi als Mossos d'Esquadra queno facin cas de les ordres que els arribin de l'Audiència Nacional.

«A l'estadi en què estem no podem demanar als Mossos i als funcionaris que incompleixin la llei, amb les derivades que això té», va advertir el líder de Convergència al Parlament, que va rebutjar prendre decisions que impliquin «riscos» legals per a treballadors públics.

En la mateixa línia, el diputat de JxSí i expresident de Súmate, Eduardo Reyes, va afirmar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que la CUP té «molta impaciència». «Nosaltres volem fer les coses en els terminis fixats. I fer-les bé, sense el més mínim risc ni per als funcionaris ni per ningú», va subratllar. Segons ell, no té importància si es triga «un mes més o menys» en fer la independència, sempre i quan es garanteixi que el procés es fa «com cal». El diputat independentista va reiterar el seu compromís amb la República Catalana i va opinar que Catalunya té «tot el dret a marxar» d'una Espanya que «l'ha espoliat i insultat» al llarg dels anys. A més, va definir l'Estat espanyol com una «dictadura» que fa 80 anys que dura.

El Partit Popular va registrar ahir una petició a la Mesa del Parlament perquè reconsideri l'admissió a tràmit de la moció de la CUP que demana desacatar la suspensió cautelar del TC. Els populars van argumentar que es va admetre a tràmit en contra del Reglament, ja que «només està previst que les iniciatives dels grups puguin ser admeses o no admeses, però no admeses de manera condicionada». A la tarda, C's va sol·licitar també la seva oposició a l'admissió a tràmit de la moció, de la mateixa manera que ho va fer dimecres passat el PSC.